Hírek

Ne gyújtsa, gyűjtse szelektíven!

2018. szeptember 19., 14:08

Országos kampányt indított a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt.. A környezet védelmét és a kémény-, valamint lakástüzek megelőzését szolgáló programban a gyermekekre is fókuszálnak. Rajtuk keresztül is szeretnék felhívni a szakemberek a családok figyelmét arra, hogy ne égessék el a szemetet, inkább gyűjtsék.

Ne gyújtsa, gyűjtse szelektíven!

Képzeljétek el, minden ember, például ti most itt ültök a teremben, 16-szor vesztek egy perc alatt levegőt. Tehát nagyon fontos, hogy az jó minőségű, tiszta levegő legyen.

A Reményik-iskola második osztályosainak magyarázták el a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai, miért fontos a szemetet szelektíven gyűjteni, ahelyett, hogy a kandallóban, vagy a kazánban elégetnénk.

Balogh Eszter – szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Sajnos Magyarországon nagyon sok tűzeset alakul ki abból kifolyólag, hogy az emberek háztartási hulladékot égetnek el. Ebből kifolyólag kéménytüzek, lakástüzek keletkezhetnek, és ez nagyon sok gondot okoz itt Magyarországon.

A Pet-palackok, a tejesdobozok, mosószeres flakonok vagy nejlonzacskók elégve amellett, hogy jelentősen szennyezik a levegőt, még lakástüzet is eredményezhetnek – erről is hallhattak a gyerekek.

Szitár Ádám – tanuló, Reményik-iskola
Mert a kéményben korom képződik, és felgyullad és a tető égni kezd. 10.46

Kővári Barnabás – tanuló, Reményik-iskola
Sárga zsákban kell gyűjteni őket, mert szennyezik a levegőt és az nem jó az embernek, meg kipusztulnak a fák tőle, és akkor nem lesz oxigén. 11.43

A háztartásban keletkezett hulladék nagy része újra hasznosítható, ezért is fontos a szelektív gyűjtés. A környezet védelmét és az otthon biztonságát szolgáló kampány keretében a vasi katasztrófavédők több iskolát is felkeresnek. A gyerekek a hasznos információkon kívül apró ajándékokat is kaptak a szakemberektől.