Hírek

Nagy a sürgés-forgás a Szombathelyi Vásárcsarnokban

2023. december 22., 18:12

Nagy a sürgés-forgás a Szombathelyi Vásárcsarnokban, javában zajlik a bevásárlás az ünnepekre. Már múlt héten nagy volt a forgalom, de a karácsony előtti napokon mindenhol nagy a sor. Hagyományos karácsonyi ételek kerülnek az asztalra.

Nagy a sürgés-forgás a Szombathelyi Vásárcsarnokban

Ha karácsony, akkor a fenyő és az ajándékok mellett legalább olyan fontos a gazdagon terített asztal.

Major Árpádné

“Hát töltött káposzta, bejgli, sütemények, rántott hús meg az unokáktól függ, hogy mit szeretnek.”

Szalai György

“Most kezdjük máma a halat, kivettem a fagyasztóból, most olvad ki, aztán le lesz főzve az alaplé, test hal kiolvad, és akkor a halászlé, karácsony után meg kocsonya lesz csinálva.”

A hagyományos karácsonyi ételek mellett különlegességek is kerülnek a szombathelyiek asztalára idén karácsonykor.

Horváth Emil - termelő

“Karácsonyra a töltött spenótos kacsa vagy töltött spenótos pulyka, esetleg egy kis aszalt szilvát hozzátenni, és akkor azzal, az valami nagyon finom íz, és utána még a spenótot meg is lehet enni, és akkor meg van a zöld körete neki.”

Zöldségekből is nagy a választék a karácsony előtti napokban. Sokan szerzik be itt az ünnepi ételek hozzávalóit.

Horváth Emil - termelő

“Fehérkáposztát, piroskáposztát, zöldséget, sárgarépát, zöldségzöldet, kaprot, jóformán ami a főzéshez kell, meg céklát, aki maga akarja, hogy megcsinálja, mert más az, amit úgy veszek, meg más amit megcsinál, meg tormát viszik. Ezek a legfontosabbak, mert ez karácsonykor kell. A többi más, meg hát ha gyerekek vannak, akkor visznek még egy kis cseresznyét is.”

A nagybevásárlás az ünnepekre még javában tart, a Szombathelyi Vásárcsarnokban is rengetegen megfordulnak. A húspultoknál már a reggeli órákban sokan vásárolnak, a szűzpecse például 8 órára teljesen elfogy. Kelendő még ebben az időszakban a karaj, a tarja és a bőrös húsok is. A különleges sajtok, az ínyenc finomságok előtt is nagy volt a sor. Keresik ilyenkor a füstölt húsárut is.

Merkl László - termelő

“Házi sonkát, házi kolbászt, csülköt, kecskesajtot.”

Már nincs sok ideje annak, aki szeretné feltölteni a hűtőjét friss hússal és hallal, káposztával, vagy gyümölcsökkel, bár egy-egy elmaradt hozzávalót még szenteste napján délig be lehet szerezni a vásárcsarnokban.