Hírek

Múzeumi világnap

2010. május 18., 16:01
1977 óta minden évben május 18-án tartják a múzeumi világnapot. Ilyenkor világszerte programokkal népszerűsítik magukat a kiállítóhelyek. A Savaria Múzeumban két napos rendezvénysorozattal várják a vendégeket: új kiállítások nyílnak és faültetési akciót szerveznek a skanzenban.
Múzeumi világnap

Gyerekcsoport érkezik a Smidt Múzeumba. A múzeumi világnapon sehol sem kellett belépőt fizetni. Az utóbbi időben látványosan csökken főleg a vidéki kiállítóhelyek látogatottsága. Az intézmények tematikus programok szervezésével és technikai fejlesztéssel próbálnak tenni ez ellen. Néhány hete adták át a Smidt Múzeum pályázati pénzből korszerűsített kiállítótereit, a látogatói visszajelzések pozitívak.

Keppel Csilla - igazgató, Smidt Múzeum
"A megújítás óta nem elég 50 perc az embereknek, hanem eljátszanak vele, és nyomogatják idősek is például a hangzópultot."

A Savaria Múzeumban kedden délután két új kiállítással emlékeztek meg a múzeumi világnapról.

A lépcsőházban Vas megye természettudósainak arcképcsarnoka címmel nyílt tárlat. Összesen 50 helyi kötődésű csillagász, botanikus, geológus portréja látható plexire karcolva.

Dr. Balogh Lajos - botanikus muzeológus, Savaria Múzeum
"20 éve hunyt el Horváth Ernő paleobotanikus, őrá is emlékezünk ezzel az aktussal."

A kőtárban két magángyűjtő, osztrák és magyar grafikákat bemutató kollekciója kapott helyet a 70-es évekből. Az Iseumban folyó rekonstrukciós munkák jelenlegi állásáról is hallhattak az érdeklődők. Az ottani kiállítási anyag egy részét a Savaria Múzeum adja majd. A tárgyak restaurálására 38 millió forintot biztosít a szombathelyi önkormányzat.

Dr. Nagy Zoltán - igazgató, Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"Restaurálási szerződés 8 hónapot ad nekünk arra, hogy a kiállítási tárgyakat biztosítani tudjuk."

Szerdán a múzeumfaluban folytatódik az őshonos gyümölcsfák megőrzését célzó program. Vas megyei, horvát, osztrák és szlovén általános iskolások ültetnek és fogadnak örökbe a mintegy 50 alma- és körtecsemetéből egyet-egyet.