Hírek

Munkaügyi helyzetjelentés

2021. július 28., 14:52

A KSH júniusi adatai szerint országosan 4 %-os volt a munkanélküliség. Vas megyében, főként Szombathelyen ennél jobb a helyzet, 2,5 % körüli. Aki dolgozni akar, az szinte azonnal el tud helyezkedni. Leginkább betanított és szakmunkásokra van szükség. A lakosság átoltottságának növekedésével bátrabban nyitnak a cégek is. A növekvő megrendelés-állománynak leginkább az alapanyag- és a munkaerőhiány szab gátat. A vállalatok körében egyre népszerűbb az alkalmi munkavállalók foglalkoztatása.

 

Munkaügyi helyzetjelentés

Hiába van nyár, nagy munka folyik a SZOVA Zrt. TMK-műhelyében, hiszen a nagy igénybevételnek kitett, sok esetben koros gépjárművek rendszeres karbantartásra, javításra szorulnak. Ehhez a munkához hat autószerelőre lenne szükség, a jelenlegi kettő helyett. Az itt kínált egyműszakos munkarend általában vonzó az álláskeresők számára. A mintegy 300 munkavállalót foglalkoztató cég több munkakörre is várja a jelentkezőket.

Potyondi Nikolett – kommunikációs és HR-munkatárs, SZOVA Zrt.
”A Tófürdő, Műjégpálya létesítményegyüttesbe karbantartó gépészt. Míg a nyári személyzetet, medenceőröket, úszómestereket, akik egyszerűsített foglalkoztatásban dolgoznak, őket könnyen sikerült felvenni, itt már egy kicsit nehezebb dolgunk van. Kevesen vannak a hulladékgyűjtő segédmunkásaink, a rakodóink is. Ők azok a kollégák, akik a hulladékgyűjtő edényeket, a kukákat szokták üríteni.”

Ács, ápoló, asztalos, karbantartó, villany- és autószerelő, vagy éppen szakképzettséget nem igénylő munkakörök – Szombathelyen és a közvetlen környékéről 135 nyitott pozíció szerepel a kormányhivatal foglalkoztatási honlapján.

A vírushelyzet próbára tette a munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt. Az egyik országos munkaerőközvetítéssel foglalkozó cég szombathelyi irodavezetője szerint több a kínált pozíció, mint az álláskereső.

Nemes Orsolya Krisztina – irodavezető, Pannonwork, Szombathely
„Azzal, hogy bejött az oltás, bátrabbak lettek a cégek, sokkal könnyebben nyitnak, kell nekik az ember, óriási a felvételi lehetőség, és szerencsére a béreket is valamennyire emelték. Szerencsére jó a helyzet Vas megyében, tehát aki akar, az el tud helyezkedni. Nagyon alacsony a munkanélküliség, 2,5 %, tehát aki dolgozni akar, az talál munkahelyet.”

A pandémia veszélye még nem múlt el, ez érződik a piacon. A cégek és a munkavállalók is óvatosabbak.

„Elsősorban az alkalmi munkavállalókkal próbálják az üres helyeket feltölteni, mert őket könnyű elengedni ha a pandémia, vagy bármi miatt termeléscsökkenés van, és hát van olyan partnerünk, ahol 1 héten belül 100 % béremeléssel próbálják az embereket magukhoz csábítani.”

A vendéglátó szektorból a hosszú korlátozások miatt sokan vándoroltak el más területre. Aki így megtalálta a számítását, nem megy vissza például a konyhába. A tapasztalat szerint helyben kevés az álláskereső, így megnőtt az igény a kelet-magyarországi és a 3. országbeli munkavállalókra például Ukrajnából vagy Szerbiából.