Hírek

Munka a kiskertben

2015. július 29., 11:07

A kánikula után az esős napokban is zajlik az élet a parkerdei kiskertekben. A gazdák a terményeket szüretelik, és a “szép kert” versenyre készülnek. Az augusztus 20-ai eredményhirdetés után néhány portára az érdeklődők is benézhetnek majd.

Munka a kiskertben

Vígan úszkálnak a halak Tóthék parkerdei kiskertjében, de a múlt heti kánikulát ezek is megsínylették. A tóból akkor napi 200 liter víz párolgott el, amit pótolni kellett, és az öntözés is egész napos elfoglaltság volt a konyhakerti és gyümölcsös területen. Néhány napja az eső áztatja a földet, így a gyomlálás most nehézkes, de szüretelni azért lehet.

Tóthné Raffai Józsa - kiskerttulajdonos
“Hát most paprika, paradicsom, ilyesmi van, uborka. Aztán most szedtük le a nektarint, az nagyon szép volt múlt héten beérett, ugye a sárgabarack, ribizli, ilyesmi. Lehetett befőzögetni, elrakni, vagy akár mélyhűtőbe télire, meg hát azért eszegetni frissen, mert ez a miénk.”

A tulajdonosok közül sokan a rossz időben is mindennap kilátogatnak a kertbe. Vannak, akik már az augusztusi “szép kert” versenyre készülnek. A bírálóbizottság a napokban járja be a telkeket, és két kategóriában díjazza a leggondozottabbakat. Az eredményhirdetés a hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án lesz, amikor néhány porta a kapuit is kitárja az érdeklődők előtt.

Molnár Lajos - elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
“Csak 4-5 kertet nyitunk ki, sőt tavaly 3-at nyitottunk ki, és így maradt 1 óra a beszélgetésre. Hát a kertesek általában megvendégelik a betérőket. Van egy harmonikásunk, aki minden évben eljön, és csinál egy kis hangulatot. Úgyhogy délután 6 óra magasságában már énekelni szoktunk.”

A “szép kert” mozgalom nyolc éve ösztönzi telkeik gondozására a tulajdonosokat, akik portáik mellett az utcákat is rendben tartják a parkerdő szomszédságában.