Hírek

Műemlékek megőrzése

2011. április 22., 12:43
Budapestet Európa legszebb fővárosai között tartják számon. Ám szépen karbantartott körútjai, terei mögött két három utcával több ezer jobb sorsra érdemes évszázados épület sorakozik.
Műemlékek megőrzése

 Ezeket a házakat a kor, az időjárás és a nagyvárosi közlekedés alaposan tönkretette. Azonban nagyrészük megmenthető. A munka nagy része nem az általában egyre gyakrabban látható rekonstrukciókon zajlik. A felújítás kezdetekor a régi házak homlokzatáról gyakorlatilag teljesen le kell bontani a benzingőz és szmogtól beszürkült díszítőelemeket és szobrokat.

Wenczi Zoltán, kőfaragó
"Ez az a kő, amit arról a 100 éves épüéetről bontottunk le. A nagyon rossz részeit kivágjuk és kivetétezzük. Ami nem olyan rossz műgyanta alapú ragasztóval javítjuk, ami majd így fog kinézni. Ez így, ebben a formában készül el, ez már majdnem teljesen kész ez a kő. További csiszolásokat még igényel, de ha készen van akkor fölkerül az épületre vissza a helyére."

Nem ritka azonban, hogy egyes épületelemek, díszítőelemek olyan rossz állapotban vannak, hogy lehetetlen őket megmenteni. Ilyenkor hasonló minőségű kőtömbből kivágják, majd újra kifaragják a mintákat.

Wenczi Zoltán, kőfaragó
"Ez egy körülbelül 60-70 kilós kőtömb és sütői fagyálló mészkő amit, kézzel, géppel és kompresszoros vésőkkel faragunk. A mintát a régi kőröl vesszük le, ami bontott kő természetesen. A bontott kőről levesszük a mintát, a profil mintát és arról készítünk egy sablont és azután másoljuk át a kőre és aszerint gyártjuk le, hogy az pontosan olyan legyen, mint a bontott kő."

A 19. század végének belső építészeti divatját jellemző organikus mintákat, párkányokat, rozettákat, akkoriban már nem kőből faragták ki, hanem gipszből öntötték. A gipszstrukkónak nevezett díszítőelemek ma is sok középületben megtalálhatók, ám nagy részük elhanyagolt állapotban van.

Pomázi Katalin, gipszöntő
"Ilyenkor bontott elemeket kell újra készítenünk. Vagy úgy, hogy részben felújítjuk, kipótoljuk a hiányzó részeket, vagy pedig fénykép alapján teljesen újra mintázunk akár egy oszlopfőt, akár egy díszítőelemet."

Az újra mintázott díszítőelemeket etalonnak nevezik. Ezekre több napon át, több rétegben szilikon anyagot kennek. Szilárdulás után ezt a fél cm vastagságú gumiköpenyt használják a formák újra gyártásához.

Pomázi Katalin, gipszöntő
"A gumiforma áll egy ágyból, ami a merevségét adja és áll egy gumiformából. Már kezdem is önteni, mert köt a gipszünk."

Nem véletlenül találták ki az elmúlt évszázad építőművészei a gipszöntést. Hiszen ez a mészkőből égetett fehér por vízzel keverve folyós masszává válik és gyorsan kitölti a rendelkezésre álló teret.

Pomázi Katalin, gipszöntő
"A gipszkötés ideje körülbelül 20 perc, ezután kivehetjük az öntvényt a gumiformából. "

De térjünk vissza ismét a külső falakhoz. Egy ilyen régi ház felújítása hosszú és bonyolult folyamat. A kövek rekonstrukciója ennek csak egy kis része. A külső szemlélők számára a nagy sürgés-forgásban talán fel sem tűnik, hogy szorgos kezek a félkész épületre már a megújult korlátokat, párkányokat építik vissza. Nem ritka, hogy csak a külső falak maradnak meg az épületből és az összes porcikáját újra cserélik. Persze mindent az eredeti állapothoz igazítva. Ezért a legtöbb esetben egy ilyen elöregedett ház felújítása nagyobb anyagi és technikai ráfordítást igényel, mint egy új építése.