Hírek

Műanyagmentes július

2020. július 06., 14:33

Az egyszerhasználatos műanyag termékeket ebben a hónapban tudatosabban mellőzik azok, akik tenni szeretnének a környezetük megóvása érdekében. A műanyagmentes július egy nemzetközi kezdeményezés, ami az eldobható és a helyettesíthető műanyagok által okozott hulladékszennyezésre irányítja a figyelmet.

Műanyagmentes július

Imre Beatrix
“Mi gyűjtjük szelektíven a hulladékot, azért helyhiány miatt egy helyen összegyűjtjük, utána itt a szigetnél szoktam szétválogatni, külön a papírhulladék, üveg, műanyag, fémhulladék, a műanyagról a kupakokat is le szoktuk szedni, ezt mindig segítő szándékkal egy alapítványnak is gyűjtöm, ezen kívül a használt elemeket, a lejárt gyógyszereket, ilyeneket, és ezeket is az erre kijelölt helyen szoktuk eldobni.”

Imre Beatrix családját is a természet- és környezetvédelemre neveli.

“Boltba mindig ökotáskát viszek magammal, mindig több is van nálam, ha esetleg valaki rászorulna, tudok kölcsönadni, csak ezekbe vásárolok!”

A piacon júliusban több kereskedő figyel oda arra, hogy - ha lehet - ne adjon műanyag szatyrot. Dizájnos üvegekben (03:30) zöldségekkel, aszalmányokkal gazdagított mézet árul Szakács László.

“Ez a zöld pedig pomelonak a héja!”

Ő se ad táskát, ha azt nem kéri külön a vásárló.

Szakács László - méhész, kereskedő
“Nem igazán szoktam - van táskám, műanyag táskám - de nem igazán szoktam adni, s ha valaki nagyon kér, akkor adok neki természetesen, de kizárólag kérésre, tehát nem az vagyok, akik automatikusan adják ugye a szemetet.”

Hatalmas kosárral érkezett a piacra Böcskei Márk és édesanyja.

“Óvjuk környezetünket!”

Ezért otthonól hozzák a bevásárlótáskát, így nincs szükség külön zacskókra, neylontáskákra.

Görög Emese
“Mindig tudatosan kosárral készülünk a vásárlásra, már a kisfiamat is ebben, így nevelem, hogy ne kérjünk a kereskedőktől zacskót, hanem eleve kosárral érkezünk már a vásárláskor.”

A Szombathelyi Vásárcsarnok is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely a környezettudatosságot tartja szem előtt. A júliusi műanyagmentes kihívást naponta egy-egy jótanáccsal igyekeznek megkönnyíteni a vásárlóknak: például azt javasolják, hogy a kimért termékeket részesítsék előnyben,

Polákovics Marietta - ügyvezető igazgató - Szombathelyi Vásárcsarnok Kft.
“A gombavizsgálónál elhelyeztünk egy gyűjtőládát, és a gombavizsgáló fölött van egy kamera, ha valaki bevásárlókosárral érkezik, belemosolyog a kamerába, és kitölti azt a papírt, a nevével, az időponttal és az elérhetőségével, akkor - vagy készít egy szelfit magáról a bevásárlókosárral a piac területén és ezt elküldi nekünk az email címünkre, info@szombathelyipiac.hu, akkor hónap végén kisorsolunk ezek közül az emberek közül valakit, akinek a kosarát telerakja az egyik kereskedőnk az árujával.”

A Magyar Víziközmű Szövetség is arra buzdít mindenkit, hogy amikor lehetőséga van rá, töltse újra a kulacsát csapvízzel . Egy köbméter,  azaz ezer liter csapvízzel pontosan kétezer darab félliteres palackot lehet megtölteni. Ennek a flakonnak az ára pedig mindössze 13 fillér!  A szövetség a vendéglátóhelyeket is arra kéri, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, így hozzájárulhatnak a környezet és a vízkincs védelméhez.