Hírek

Mitől lesz élhetőbb egy település?

2018. augusztus 08., 18:58

Ezt a kérdést járták körül a szakemberek az urbanisztikai nyári egyetem második napján. A vasi TIT által szervezett tanácskozáson szó esett azokról az okos megoldásokról, amelyek hatékonyabbá és kényelmesebbé teszik a közszolgáltatásokat, de a szakemberek hangsúlyozták: ahhoz, hogy a településeken élők boldognak érezzék magukat, nem elegendőek a technológiai fejlesztések.

Mitől lesz élhetőbb egy település?

Szolnokon a buszjegy megvásárlásához elegendő a bankkártyát a jármű termináljához érinteni,  Budapesten a Futár-rendszer segítségével akár telefonon is követhető, hol tartózkodik éppen a járat, de ha akarjuk, az applikáció az útvonalat is megtervezi helyettünk. Egyre terjednek az okos megoldások a városok üzemeltetésében, ezek nemcsak nyomon követhetővé és hatékonyabbá, de kényelmesebbé is teszik a közszolgáltatásokat a vízellátástól a közvilágításon át a közlekedésig. Az okos város, más néven “smart city” koncepciója azonban nem merül ki a techológiai innovációban - hangsúlyozta a téma szakérője.  

Kulcsár Sándor okos város szakértő, ITI Magyarország Kft.
Érdemes olyan típusú beruházásokkal meg fejlesztésekkel kezdeni, ami egyik oldalról rendkívül nagy hatással van az ott élők helyzetére, másik oldalról viszont megteremtheti a forrását annak, hogy különböző egyéb, kevésbé produktív, közjó jellegű beruházásokat tudjanak belőle megfinanszírozni. 08:45

A technológiai fejlesztések révén hatékonyabb lehet a városok működése, de ettől még nem biztos, hogy boldogabbak is lesznek a településen élők - mondták a szakemberek.

Barsi Boglárka tudományos munkatárs, MTA Regionális Kutatások Központja, Győr
Olyan lehetőséget kell teremteni, ahol az emberi kapcsolatok lehetségesek, ahol a közösséghez való tartozás, az, hogy része vagyok valaminek, része vagyok ennek a településnek, az lehetővé válik. 13:56

A városfejlesztésben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a zöldfelületek, hiszen a városlakók főleg erre és a vízpartok megközelíthetőségére vágynak, de a külföldi kutatások azt mutatják, hogy a közösségi kapcsolatok, a kerékpáros és gyalogos közlekedés feltételeinek megteremtése is jelentősen befolyásolja a városlakók boldogságérzetét. A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület által szervezett konferencia zárónapján a régi, történeti épületeket fenyegető veszélyekről szólnak az előadások.