Hírek

Miről mesélnek az őrségi házak?

2010. október 05., 08:44
A Múzeumfalu védett értékei között most az Őrségi tájegység jellegzetes épületeit, szokásait mutatjuk be.
Miről mesélnek az őrségi házak?

A Múzeumfaluban tett mai látogatásunkkal Vas megye déli felébe kalauzoljuk Önöket. Olyan épületeket mutatunk be, amelyek a régi Őrségi emberek titkaiba avatnak minket. A három épület: két ház és egy gazdasági épület, dombon állnak a Múzeumfaluban. Ez az ún. szeres építkezés egyik jellegzetessége.

A következő percekben egy farkasfai házban teszünk időutazást. Szoba-konyhás, ún. füstös házról van szó, amelynek tetejét rozsszalmával fedték. Kémény nincs, a keletkező füstöt a bejárat feletti nyíláson vezették ki.

És van még itt gyökér székecske, mozsártörő, sütéshez-főzéshez használt eszközök és világító berendezésként fokla. Ennek végét gyantával kenték be és attól függően, hogyan állt, égett gyorsabban-lassabban.

Tóth Róbert
"A szoba berendezése az első világháborút idézi"

Ebben a szobában már láthatunk szekrényt is, amit a városi polgárságtól vettek át a falusi emberek a 19-20. század fordulóján.

Épületek, amelyek emberei sorsokról, közösségek életéről mesélnek. Őseinkről, akik itt éltek Vas megyében, ezekben a házakban, használták a kemencét, a kályhát, az ágyat, az asztalt. Lassan eltűnnek a hozzájuk köthető emlékek, halványul a régi időkre visszanyúló tudásunk. A Múzeumfaluban azonban mindig tehetünk egy-két lépést a népi emlékek között.