Hírek

Minősített Könyvtár címet kapott a Berzsenyi Dániel Könyvtár

2024. január 04., 17:59

Minősített Könyvtár címet kapott a Berzsenyi Dániel Könyvtár - a jó hírről december 19-én értesült az intézmény. A cím pénzjutalommal jár, öt évre szól, birtokosa pedig előnyösebb helyzetből indulhat egyes kulturális célú pályázatokon. A könyvtár 2018 után már másodszor érdemelte ki a szakmai elismerést.

Minősített Könyvtár címet kapott a Berzsenyi Dániel Könyvtár

A könyvtári minőségirányítás módszereit évek óta eredményes alkalmazó, a könyvtárhasználati jogot érvényesítő, az olvasói elégedettség terén kiemelkedően teljesítő, magas színvonalú szakmai munkát végző nyilvános könyvtárak nyerhetik el a törvény szerint a Minősített Könyvtár címet. A tavaly decemberi döntéssel tíz intézmény kapott minősítést, ebből 5 már másodszor nyerte el, köztük a Berzsenyi Dániel Könyvtár, amely 2018 után újabb öt évig birtokolhatja a címet. Az igazgató azt mondja, ez a szakmai elismerés bizonyítja, hogy jó közösségben, jó célért csak minőségi módon érdemes tenni és dolgozni. A kitüntetés előnyökkel jár.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár

"Vannak olyan NKA pályázatok, amiket kifejezetten minősített könyvtárak számára írnak ki, például innovációk, könyvtári területen való alkalmazása tekintetében, ilyen pályázatokat már mi is be tudunk nyújtani. 500 ezer forint pénzjutalommal is járt ez az elismerés, ezt pedig a könyvtári közösségépítésre foguk fordítani."

A Minősített Könyvtári címre pályázni kellett, 9 kritérium alapján állítottak össze egy terjedelmes dokumentációt, amelyben a fejlesztéseket, szolgáltatásokat, kollegiális tevékenységeket, a közösségi kommunikáció formáit vették sorra, és önértékelés is helyet kapott benne. A címet hagyományosan a kultúra napja körüli időpontban adják át Budapesten. Az elismerés további fejlődésre sarkallja az intézményben dolgozókat.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár

"Mi is szeretnénk az e-könyv kölcsönzésbe bekapcsolódni, digitális tartalmakat szolgáltatni minél szélesebb körben, elindítottuk a rádiófrekvenciás jeladós biztonsági rendszerünket, úgyhogy a hagyományos és új dolgok is jelen vannak a könyvtárban."

A covid és az energiaválság okozta nehézségek után sikerült visszacsábítani az olvasókat, a tagság létszáma 12 ezer fő, a kölcsönzött dokumentumok száma egyre nő, tavaly 400 ezer körül alakult, és rengeteg programot szerveztek. Jövő szerdán indul az idei könyvtári rendezvények sora a Hollán Ernő mérnök-politikus születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett tárlattal és előadással, de lesz könyvbemutató, beszélgetés, szoborkiállítás, továbbá egy új, sport tematikájú gyűjteménnyel is gazdagodik az intézmény.