Hírek

Minden a pálinkáról szólt az elmúlt hétvégén Győrváron

2013. július 09., 18:10

A helyi termékeket felvonultató gasztronómiai fesztivált harmadik alkalommal rendezték meg a  Vas és Zala megye határán fekvő településen.

Minden a pálinkáról szólt az elmúlt  hétvégén Győrváron

"Egészségedre barátom!..... Ez finom volt!"

Szinte nem is volt olyan látogató aki ne koccintott volna a 3. Birkás Pálinka Fesztiválon. Nemcsak a hagyományos ízek, mint a barack, a szilva, a vilmoskörte vagy a cigánymeggy fogytak, de a különlegességnek számító sárgarépa- vagy áfonyapárlatok is.

Birkásné Méhes Éva, tulajdonos Birkás Pálinka Kft.
„Nagyon fontosnak tartjuk pálinkáink bemutatását, hiszen aki ellátogat erre a fesztiválra, ő az összes pálinkánkkal megismerkedhet. Üzemünkben jelenleg 40 -féle pálinkát főzünk.”

A jövedéki törvény változásának köszönhetően, Magyarországon három éve lehet otthon pálinkát főzni.

Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter
„Egy igazi értékmentés és értékgyarapítás ez, hiszen a pálinka ez által foglalja vissza azt a helyet, amelyet betöltött korábban a magyarság életében.”

A találkozón felvonultak a Magyar Pálinka Lovagrend és az Európai Borlovagrend tagjai, és díjat nyerhettek  a legjobb pálinkák is.

Kovács Ferenc, elnök Vas Megyei Közgyűlés
„Tavalyi évben egy málna lett az év pálinkája, idén a Vas megye év pálinkája egy feketeribizli lett, amely nagyon finom íz és aromaaránnyal rendelkezik, és az alkoholtartalma sem olyan magas.”

Pálinka nélkül sokak számára elképzelhetetlen egy családi vagy baráti találkozó. Legtöbb honfitársunk szívesen kortyol a nemzeti italnak számító nedűből.

Gorza László Győrvár
„Ha vegyes, akkor vegyeset fogyasztok, ha szilva akkor szilvát, ha körte, akkor körtét fogyasztok.”

A szervezők már a kezdetektől hangsúlyt fektetnek a helyi értékek bemutatására. A rendezvényen a környék kézművesei, gazdái kínálták portékáikat, a színpadon pedig a néphagyományokat idézték a fellépők.