Hírek

Mi lettem, hogy nagy lettem?

2019. október 17., 15:34

Mi lettem, hogy nagy lettem? - címmel rendezte meg az ELTE-SEK Vizuális Művészeti Tanszéke idei kétnapos programsorozatát a jelenlegi és a leendő hallgatóknak. A cél ezúttal is az volt, hogy kedvet csináljanak a művészeti pályához.

Mi lettem, hogy nagy lettem?

Aranyos alkotások készültek az egyetem restaurátor műhelyében. Mintatervezés folyik, mégpedig az arany felhasználásával. Ezúttal önarcképet kell alkotni.

Máté Zsófia – képalkotás szakos hallgató
Igazából én pont a hajamat gondoltam, hogy bearanyozom. Alapból szőkítem a hajam, gondoltam, hogy ilyen aranyhajat készítek magamnak.

A város két középiskolájából is érkeztek fiatalok, hogy megismerkedjenek a művészeti oktatás részleteivel. Rajtuk kívül az egyetem jelenlegi hallgatói is részt vettek a rendhagyó műhelymunkán. A Vizuális Művészeti Tanszék szervezésében az intézmény több pontján két napon át folytak a workshopok a művészeti végzettség perspektíváiról, a folyamatos megújulás fontosságáról.

Bordács Andrea – tanszékvezető, ELTE-SEK
„Azt akartuk megmutatni részben a jelenlegi hallgatóknak, részben a környező középiskolásoknak és nem utolsósorban a szülőknek, hogy aki hozzánk jelentkezik, ezzel a végzettséggel mi minden lehet.”

A műhelyfoglalkozásokat olyan szakmájukban sikeres fiatalok tartották, akik korábban itt végeztek. Söptei Eszter irányításával az össze nem illő minták egységét tapasztalhatták meg az érdeklődők.

Söptei Eszter – textiltervező
„Elmentünk a könyvtárba, a folyosókon különböző felületeket néztünk, illetve volt makrofotózás, hogy különböző anyagfelületekbe bele nagyíthattak, és utána geometrikus mintákat vághattak ki, és most ezt a kétféle mintaképzést egy harmadikkal ötvözzük.”

Kulcsár Bence pedig az infografika egyre nélkülözhetetlenebb rejtelmeibe avatta be a fiatalokat.

Kulcsár Bence – grafikus
„A legegyszerűbb felület, ami hétköznap is a szemünk előtt van, az a mosdó, ott a piktogram és nincs külön kiírva, hogy férfi v. női mosdó. Hát gyakorlatilag naponta szem elé kerül. Az én szakmámban nagy szerepe van a reklámfilmeknél, de esetleg egy infografika animáció, ami manapság igen csak elterjedt.”

Milyen sokrétű lehet a művészlét? Mit kell tennie egy alkotónak, hogy sikeres legyen, sőt maradhasson a pályán? Többek között erről szólt a tanszék őszi rendezvénysorozata. A kétnapos program könyvbemutatóval zárult.