Hírek

Mesék, népdalok a szerelemről

2011. február 24., 13:16

Népdaléneklő és mesemondó verseny megyei döntőit rendezték a Dési Iskolában. Idén 11 településről érkeztek résztvevők az általános iskolások számára meghirdetett versenyre. Hatan jutottak be az egyik vasi könyvkiadó által rendezett verseny országos döntőjébe. 

 

Mesék, népdalok a szerelemről

Nem kórusok, hanem népdalénekesek hangja töltötte be szerda délután a Dési Iskola auláját.  Az iskolai fordulókat követően, most rendezték a megyei döntőt. Idén a felső tagozatosok mellett alsósok is indulhattak. Többek között Gencsapátiból, Kőszegről, Celldömölkről is érkeztek versenyzők. Flóra 6 éve énekel népdalokat.


Tóth Flóra - népdalénekes, Kőszeg
"Először az iskolai néptáncra jártam és ott kezdtem énekelni és aztán megtetszett."


A dalok többsége a szerelemről szólt. A zsűri nemcsak azt figyelte, tisztán énekelnek-e a versenyzők, hanem azt is, értik- és átérzik-e amit énekelnek. Fontos szempont volt az értékelésben a megfelelő előadásmód és az éneklési stílus is.   


A népdalénekesek mellett a mesemondóknál is megyei döntőt rendeztek. Itt az első-második, valamint a harmadik-negyedik osztályosok versenyeztek. A zsűri, többek között, a helyes kiejtést is figyelte.  Az egyik vas megyei könyvkiadó már több éve rendezi meg az általános iskolások számára népdaléneklő és mesemondó versenyét. Idén, az iskolai fordulókat követően 11 településről összesen 42-en jelentkeztek a megyei döntőkre.

Kiss János - szakreferens, Apáczai Kiadó Kft.
"Egyrészt a tehetségek felfedezéseés a hagyományok, a kultúra őrzése a célunk ezzel a versennyel."


A népdaénekesek és mesemondók közül, kategóriánként egy-egy diák, összesen hatan jutottak az országos döntőbe, amit márciusban rendeznek Budapesten.