Hírek

Meseest a Kámoni Arborétumban

2020. augusztus 04., 16:07

Hangtálak, ősi mondák is szerepeltek a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjának meseestjén. A második alkalommal megszervezett programon családok vettek részt: ezek a történetek nemcsak a gyermekeknek szóltak, hanem a felnőtteket is megérintették.

Meseest a Kámoni Arborétumban

Üzbég, tanganyikai, talmud, irokéz, lapp és magyar népmesék szerepeltek a második arborétumi meseest palettáján. Ezúttal a természet szépségére hívta fel a figyelmet a program. A mesék az ember és a környezete közti harmóniáról, a békés egymás mellett élésről szóltak.

Keschl Zita
“Első alkalommal vagyunk itt, családostul, illetve egy baráti családdal közösen, hát várjuk, hogy igazából mi fog és hogyan fog történni, nagyon tetszik ez a közeg, és bízunk benne, hogy a mese is majd.”

A kicsik azonnal körbevették a mesemondót, aki különleges hangulatelemekkel is készült: gyertyákkal, hangtállal.

“Ha ide tartod így a kis tenyered, akkor én beleteszem, hogy érezd meg a rezgését, körbeadom mindenkinek, és akkor majd elkezdjük a mesét, jó lesz így?”

Ennek az eszköznek a tibeti, és az ősmagyar kultúrában is nagy szerepet tulajdonítottak, de napjainkban is használják terápiához, például hangmasszázsra.

Albert Zsuzsánna - meseterapeuta, pedagógus
“Hangtálakat azért szoktam használni, mert egy harmonikusabb világba, egy kiegyensúlyozottabb légkört tud teremteni, az őseink is használtak hangszereket, én a hangtálat - megtapasztalva a csodálatos rezgését - mi is energia vagyunk, és bennünk is rezeg minden - tehát segíti a ráhangolódást, azt az együtt áramlást a közönséggel, ami a hangtálak segítségével is megtörténhet.”

A látogatóközpontban egyre gyakoribbak a közösségi rendezvények: a felnőtteket előszeretettel hívják mozgásos programokra, de a gyerekeknek is tartogatnak érdekességeket.

Durai Tímea - látogatóközpont vezető - Kámoni Arborétum Látogatóközpont
“A célunk az, hogy az arborétumot, illetve a látogatóközpontot nyilvánvalóvá tegyük a szombathlyi polgároknak, a legközelebbi programunk augusztus 29-én lesz, ahol a családosokat szeretnénk megszólítani, Fülöp, a strucc fog jönni az arborétumba, őt már többen ismerik, fel fogja fedezni a strucc az arborétum területét is!

A látogatóközpont által szervezett meseesten közel tucatnyi család vett részt.