Hírek

Megyei megemlékezések március 15-én

2015. március 15., 16:14

A március 15. alkalmából tartott ünnepi megyei közgyűlésen több mint hetven kitüntetést adtak át az arra érdemeseknek. Előtte Battyhány Lajos szobránál emlékeztek a 167 évvel ezelőtti eseményekre.

Megyei megemlékezések március 15-én

A Reményik-iskola diákjai és a Szökős Néptáncegyüttes adott közös műsort Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének szobra előtt. A megye, a város és a Savaria Egyetemi Központ képviselői közösen emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról. A hallgatói önkormányzat elnöke ünnepi beszédében kiemelte: 167 éve a magyar nép megmutatta Európának, hogy fel tud zárkózni Bécs, Párizs, Itália forradalmi szellemiségéhez, hogy képes bátran kiállni elveiért, függetlenségéért.

Mersich Ádám - elnök, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Hallgatói Önkormányzat
„Március 15-e kulcsfordulatot hozott, mert bár a forradalmat leverték és a retorziók is szörnyűek voltak, az ifjak végigkísérték nemzetünk minden momentumát.167 évvel ezelőtt a pesti ifjúság ezen a napon állt fel és jelentette ki, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, hogy szükség van a változásra.”

Batthyány Lajos szobrának megkoszorúzása után ünnepi megyei közgyűléssel folytatódott a megemlékezés. A megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a hajdani esemény előkészítette a béke és a gyarapodás évtizedét.

Majthényi László – elnök, Megyei Közgyűlés
„Ebben a forradalomban benne volt a váratlanság, a fokozódó feszültség, a költészet, a hazafiasság, de ott volt benne a végítélet és ott volt benne a..”

A hagyományokhoz hűen ebből az alkalmából vehettek át kitüntetést azok, akik sokat tettek az oktatás, a közigazgatás, a kultúra, az egészségügy, a sport és a gazdaság területén.

Balázsy Péter – megyei főjegyző
„A megyei önkormányzat vezetése fontosnak tartja, hogy ilyen alkalmakkor kifejezésre juttassa, hogy mennyire sok embernek lehet hálás a megye közössége. Úgy gondolom, hogy ezek az alkalmak jó lehetőséget jelentenek arra, hogy megfelelő ünnepélyes keretek között kifejezzük ezt a közsöntetet.”

Összesen 72 elismerést adtak át. „Vitéz Both Béla Emlékdíj”-at vehetett át a Gulágon kilenc évet töltött, 87 éves Fekete Iván. Vas Megye Gazdaságáért Díjban Németh István is.

Németh István – dékánhelyettes, Savaria Egyetemi Központ
„Tudom, hogy ez az elismerés nemcsak az enyém, hanem az egyetemi csapatunké legfőképpen, de ugynaígy a megyéé és a városé is, akik ezt a történetet, a duális gépészmérnök történetet felkarolták, és karöltve velünk, egy komoly szakmai munka mellett célegyenes felé fordjtották.”

Az ünnepi közgyűlésen adták át a Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérmét és Emlékplakketjét is.