Hírek

Megváltoztathatja a hitelpiacot a január elsejétől bevezetésre kerülő CSOK Plusz

2023. november 28., 16:51

Megváltoztathatja a hitelpiacot a január elsejétől bevezetésre kerülő CSOK Plusz. Az ötezer fő feletti településeken és városokban - így Szombathelyen is - a vállalt gyermekek számától függően 15, 30 és 50 millió forintos, kedvezményes hitelt vehetnek fel azok, akik új építésű lakóingatlanba szeretnének beruházni. A kölcsönt telekvásárlásra nem lehet majd felhasználni.

Megváltoztathatja a hitelpiacot a január elsejétől bevezetésre kerülő CSOK Plusz

Az energiaárak növekedése és a munkaerőhiány is befolyásolhatja az ingatlanpiaci helyzetet országos és szombathelyi szinten egyaránt. Az elmúlt évek ütemes emelkedése megállt, a használt ingatlanoknál befagytak az árak.

Goldschmidt Ferenc - ingatlanértékesítő, Duna House

“Vannak azért nagy vonalakban változások olyan tekintetben, hogy elsősorban a korszerűbb, kisebb energiafelhasználású ingatlanokat keresik… tehát ezek a régebbi, elavult, felújítandó kategóriás ingatlanok ezek kevésbé keresettek, illetve azokból nagyobb túlkínálat is van a piacon.”

Az építőanyag-árak csúcson vannak, így az új házak nem lettek olcsóbbak. Néhányan még az idei évben szeretnék kihasználni a jövőre megszűnő CSOK támogatáshoz kapcsolódó extra kedvezményeket. Az illetékmentesség vagy az új lakások vásárlásához kapcsolódó áfa visszatérítés lehetősége jövőre ugyanis megszűnik a nagyvárosokban.

Goldschmidt Ferenc - ingatlanértékesítő, Duna House

“Egy picit most lelassultak ugye az építkezések, tehát az előző években tapasztalt bummokhoz képest most egy picit óvatosabbak voltak ebben az évben a beruházók, de már azért lehet látni a jeleit, hogy - mivelhogy teljesen nem szűnik meg a támogatás, csak átalakul - ezért ugye lesznek új projektek, úgyhogy mi bízunk benne, hogy a kereslet is megmarad.”

A CSOK Pluszt csak előre vállalt gyermekekre lehet igényelni. Telekvásárlásra nem fordítható az átalakult CSOK. A vásárlás utáni első évben elegendő lesz csak a kamatot törleszteni, majd, ha megszületik az első gyermek, egyéves moratóriumot kérhetnek a hitelfelvevők. A második gyermek születése esetén, illetve minden további gyermek után 10 millió forintot elengednek a tőketartozásból. Amennyiben első otthon vásárlásáról van szó, 10% önerő is elegendő lesz a 3%-os kamatozású, kedvezményes hitel igényléséhez.