Hírek

Megújul a Megyeháza

2020. október 02., 13:58

A Modern Városok Program keretében 2,2 milliárd forintot fordítanak a város emblematikus épületének rekonstrukciójára. Az ország legrégebbi megyeházája 240 éve szolgálja a közigazgatást. A kiemelt beruházás kivitelezése várhatóan 2021 második felében indul.

 

Megújul a Megyeháza

A Megyeháza Szombathely egyik meghatározó barokk épülete 1779-ben készült el. Bár ma is éke a térnek, (6.40) homlokzatán jól látszik a renoválás szükségessége. Teljes körű felújításra évtizedek óta nem került sor, most már nagy szükség van rá – hangzott el a rekonstrukciót bejelentő sajtótájékoztatón.

Harangozó Bertalan – kormánymegbízott, Vas Megyei Kormányhivatal
Teljes mértékben elavultak, lepusztultak az épület pincehelyiségeinek nyílásai le vannak zárva, nem szellőzik a pince, vizesedik. Számos beavatkozásra van szükség a földszint, emelet továbbhaladva a nyílászárókat fel kell újítani. Műemléki épület, roppant körültekintően kell eljárni.”

A megyei önkormányzat, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a Kormányhivatal székhelyéül szolgáló Megyeháza felújításának tervezésére szóló szerződést már aláírták, a kivitelezés várhatóan egy év múlva indulhat. A Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánította a beruházást, amelyhez 2,2 milliárd forintot biztosított a Modern Városok Programból.

György István – területi közigazgatásért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
„Összesen mintegy 250 projektet tartalmaz a Modern Városok Program. Ebből az eredeti megállapodások szerint 15 olyan fejlesztés zajlik Vas megyében és Szombathelyen, amelyek ezt a programot érintik. Mivel modern városokról van szó, ezért természetesen elsősorban Szombathelyről van szó. Ezek a programok részben elindultak, mások tervezés alatt állnak.

A Megyeháza felújításának idejére ki kell üríteni az épületet. A Kormányhivatal munkatársai a Hollán Ernő utcai épületbe költöznek majd. Ennek előkészítésére 62 millió forintot költöttek: korszerűsítették a második emelet egyik szárnyát, a vizesblokkokkat megújították, a helyiségeket kifestették, kicserélték a padozatokat és bővítették az elektromos hálózatot is. Egyelőre csak innen közelíthető meg akadálymentesen a Megyeháza. 69 millió forintból készült el az épület liftje.