Hírek

Újra áshatnak a múzeumok

2010. július 09., 16:20
Augusztus 1-jével megszűnik a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat, és a nagyberuházások ásatási joga visszakerül a megyei múzeumokhoz - így döntött a héten a parlament.
Újra áshatnak a múzeumok

A kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításában meghatározták, mely intézmények végezhetnek feltárásokat, a KÖSZ nem szerepel a sorban. A jogkör visszakerülésével a múzeumok bevételei nőhetnek a jövőben.

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat 2007 áprilisában jött létre az 500 millió forintot meghaladó nagyberuházásokhoz kötődő régészeti feltárások koordinálására, a lelőhelyek kutatására és a leletek feldolgozására. Öt régiós iroda nyílt meg, a nyugat-dunántúli bázist 2008. december 5-én adták át Szombathelyen. Korszerű technikai feltételek mellett 32-en kezdtek itt dolgozni: régészek, technikusok, geodéták, sokuk a megyei múzeumi hálózatból érkezett. A régiós hatáskörű intézmény több ásatást bonyolított Vas megyében is, a KÖSZ szakemberei kutatták például a lukácsházi víztározó helyét és a 86-os főút új nyomvonalát. Ez a nemrég felépített struktúra most megszűnik.

Dr. Nagy Zoltán - igazgató, Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"Augusztus 1-től visszaáll az előzetes régészeti feltárás joga a múzeumokra."

A múzeumok kezdettől fogva tiltakoztak a KÖSZ létrehozása ellen, ezáltal ugyanis jelentős bevételtől estek el. Az igazgató azt mondja, becslések szerint a nagy ásatások révén csak itt a megyében 1 milliárd 200 millió forint vándorolt át a KÖSZ-höz, ami a múzeum éves költségvetésének több mint a duplája. Augusztus 1-jétől a szakszolgálat megszűnik, folyamatban lévő munkáikat a Nemzeti Múzeum veszi át.

"A Nemzeti Múzeum rendelkezik a továbbiakban a vagyontárgyakkal és eszközökkel, ami az ő tulajdonukban volt." Az igazgató azt mondja, már feltöltötték a KÖSZ-höz távozó egykori munkatársak megüresedett helyét, de nem zárkóznak el attól, hogy ha sok lesz a munka, szerződéssel alkalmazzanak a szakszolgálat dolgozói közül néhányat.

Kerestük a KÖSZ régiós irodavezetőjét, de nem kívánt Híradónknak nyilatkozni. A szervezet igazgatója az egyik hetilapnak adott interjújában azt nyilatkozta: előkészítetlen, hibás és a magyar régészetet szétforgácsoló döntés született.