Hírek

Megszépül az evangélikus templom, a lelkészi hivatal és a közösségi terem is

2013. augusztus 12., 17:09

A három épület, három különböző forrásból újul meg. Jövő ilyenkor már zajlik majd az építkezés. Sok önkéntes munkával, összesen mintegy 60 millió forintba kerül a az épületek rekonstrukciója.

Megszépül az evangélikus templom, a lelkészi hivatal és a közösségi terem is

Körforgalom épül az Óperint utcában és megújul a 18-as szám alatti társasház, illetve a református és az evangélikus templom felújítása is része a szociális célú városrehabilitációnak, amire 400 millió forint uniós forrást nyert a város.

„Megújul a teljes homlokzat, új festést kap, illetve a nyílászáróknak a cseréje van benne ebben a programban.”

Az evangélikus egyházközség úgy döntött, a templom felújításával párhuzamosan, önerőből a lelkészi hivatalt és uniós forrásból a közösségi termet is megújítja, mindhárom épülethez elkészültek a tervek.

Gáspár Péter – építész
„A közösségnek van egy álma, amit meg szeretne valósítani. Le szoktunk ülni a lelkész úrral, és végig szoktuk beszélni, hogy mik a realitások, körülbelül ez mekkora összeg lenne, és a lelkész úr, csodákat művel, azaz pénzt szerez hozzá, és így gyakorlatilag az álom megvalósul.”

A közösségi terem és a hivatali épület rekonstrukciójára 10 millió forintot fordítanak. A templomot pedig a városrehabilitáció keretösszegéből újítják fel, erre 50 millió forint jut.

Gregersen-Labossa György – lelkész
„Ez az IVS program ez jövőre fog megvalósulni, bízunk benne, hogy idén ősszel a szerződések megköttetnek, utána egy közbeszerzési eljárás indul, ami elég bonyolult ügy egy ekkora volumenű munkánál. A másik részt azt már mi fogjuk hozzá igazítani, már, ami a régi paplakot illeti, hisz annak a felújítása, ha megvannak az engedélyek, gyakorlatilag célszerű lesz együtt a templommal végezni.”

Ha a tervek szerint halad a szerződéskötés és a közbeszerzés, akkor egy év múlva már zajlik az építkezés az evangélikus templomnál.