Hírek

Megkezdődött a befőzési roham a szombathelyi vásárcsarnokban

2013. július 17., 19:22

A háziasszonyok leginkább a sárgabarackot keresik, kínálat pedig van bőven. Rekordtermés mutatkozik a kajsziból az ültetvényeken is. Oszkóban például 350-400 kilogramm barack is van egy-egy fán.

Megkezdődött a befőzési roham a szombathelyi vásárcsarnokban

Igazi dömping van a piacon kajszibarackból. Nem csak a méretben van nagy eltérés, hanem az árakban is.

Németh Zsuzsanna
Muszáj elválogatni, mert van akinek, nincs annyi pénze, az olcsóbbat keresi. Van, amit a fa alól szedünk fel.

A pici, vagy hullott barackot 260-290 forintért árusítják. A nagyért 600 forintot kérnek kilogrammonként.

Dénes Györgyné
Nagyon drága. Az apró vesződéses, ezért inkább a drágábbat vettem, a nagyobbat.

Ez a termelő azt mondja, idén rekordtermést hoztak a barackfák, de a kánikulában túl gyorsan érik, így hamar lefogy a gyümölcs. A kereslet viszont nagy.

Horváth Zoltán termelő
Ez fél órája lett szedve, elfogyott a készlet. elég gyorsan is érik a barack. Meg jó íze is van. Ehhez nyugodtan mondhatom, hogy 30 deka cukor bőven elég. Az olcsóhoz több cukor kell, meg nem jó ízű.

A háziasszonyok többsége a régi, jól bevált recept szerint készíti a házilekvárt.

Rábavölgyi Miklósné
Mindig egyformán csinálom, minden évben. Dzsemnek csinálom. Habját elfőli, aztán száraz dunsztba teszem.

Szedik a barackot ebben az oszkói gyümölcsösben. Rekordtermés van, egy-egy fáról 350-400 kilogrammot is leszednek.

Birkás István ügyvezető igazgató, Birkás Pálinka Kft.
Az idei év nagyon kegyes volt hozzánk, rekordtermésnek nézünk elébe. Nagyon jó ez az év itt a térségben a kajszinak. Virágzáskor nem kellett talajmenti fagyokkal számolni.

A 6 hektáros ültetvényen hektáronként 12-13 tonna gyümölcsre számítanak. Ebből a barackból azonban nem lekvár, hanem pálinka készül. A kereskedelmi főzdében várhatóan 200 tonna kajsziból állítják elő a hungarikumot.