MNB - 2
MNB

Hírek

Megkezdődött a 18. Lamantin Jazz Fesztivál és a 15. improvizációs tábor Szombathelyen

2017. június 21., 16:39

Dado Moroni Italian Trio, Jamal Thomas Band, Raphael Wressnig & The Soul Gift Band – néhány formáció azok közül, akik fellépnek a héten a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztiválon. Ez Magyarország legnagyobb ilyen jellegű zenei eseménye. A gazdag zenei palettát felvonultató nagyszabású művészeti fesztivál mellett idén is a legjobbaktól tanulhatnak az improvizációs táborban résztvevő zenész-növendékek.

Megkezdődött a 18. Lamantin Jazz Fesztivál és a 15. improvizációs tábor Szombathelyen

Megkezdődött a 18. Lamantin Jazz Fesztivál és a 15. improvizációs tábor Szombathelyen.

Puskás Tivadar - polgármester
"Szombathely számára mindig nagy öröm ilyenkor június második felében, hogy a Lamantint ünnepelhetjük."

A hét során koncertet adnak a műfaj kiválóságai.

Babos Gyula - Makrokozmosz
"Ennek a lemezanyagnak az a specialitása, hogy Bartók Béla polgártáncokban jelen levő szellemisége, muzsikája adja az alaphangot a mi jazz-zenészi átgondolásunkban."

A program 2000-ben még egynaposként indult, mára egyhetessé nőtte ki magát. A hazai és a nemzetközi jazz-élet krémje találkozik ilyenkor Szombathelyen, de más zenei műfajok szerelmesei is megtalálják a számításukat a fesztiválon.

dr. Tímár Péter - főszervező, Lamantin Jazz Fesztivál
"Jazz fesztiválnak hívják a rendezvényt, és ez igaz is, lévén, hogy többségében jazz-koncerteket hallhat a nagyérdemű, de lesz egy blues illetve egy soul-funk napunk is."

A fesztiválhoz szorosan kapcsolódó improvizációs táborban 15. alkalommal szerveznek  zenei továbbképzést a műfaj iránt érdeklődő muzsikusok, akik elismert szakemberektől és profi zenészektől sajátíthatják el a szakma csínját-bínját.

Elek István
"Mindenkin a lelkesedést, a tudni akarást és kérdeznek, és ez fantasztikus. Néha zavarba ejtő a kérdés, de ezek a legjobb pillanatok nekem."

Szombathely életében azért  jelentős ez a fesztivál, mivel így a város  ezekben a napokban a jazz világának középpontjába kerül.