Hírek

Megérkeztek a tavasz első hírnökei Szombathelyre

2017. február 21., 15:49

Az országban elsőként a Zanati városrészen láttak gólyát. A hétvégén pedig a hóvirág is kibújt a Kámoni Arborétumban, a jó időt kihasználva nagyon sokan sétálgattak a rügyező fák között .

Megérkeztek a tavasz első hírnökei Szombathelyre

Ez a gólya repült haza leggyorsabban Magyarországra ezen a tavaszon. Egyedül van: párját tavaly elütötte egy autó a faluszélen - ezt mesélik a környékbeliek. Abban reménykednek, hogy újra talál társat magának, és lesznek idén is fiókák. Élelmet a falu széli pataknál, a mezőkön, a közeli szántókon viszonylag könnyen talál - ott jártunkkor sem volt a fészkében.

Nardai Lajos - lakos
“16-án fél öt tájban, akkor láttam repülni. Hogy aztán akkor jött-e meg, vagy pedig már csak jött újra haza, nem tudom megmondani, de aztán utána minden nap látom itt a fészekben.”

Ez pedig már egy frissen kibújt tavaszhírnök, a hóvirág, amelyet 2017-ben az év vadvirágának választottak. Védett, tilos leszedni - csak így őrizhető meg ennek a fajtának a genetikai sokfélesége. Eszmei értéke 10 ezer forint.

Keszei Balázs - igazgató, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
“Vas megye hóvirágnagyhatalom. Nagyon sok tájegységünkben előfordul a hóvirág. Ha nem Szombathely közvetlen környékét nézném, akkor a Rába vonala az egy hóvirág-eldorádó, vagy a kisebb patakok: Ablánci patak, de mondhatnám a Répcét is, mindenfelé vannak hóvirág lelőhelyek.”

A Kámoni Arborétumban már most gyönyörködhetnek a hóvirágokban a látogatók.

Németh Gábor - vezető, Kámoni Arborétum
“Az arborétum fás növényeknek a gyűjteménye, de nagyon fontosak a hagymások is: több hektáron van hóvirág, tőzike, téltemető, és nagyon sok más, tavasszal virágzó növényünk van. Ezek mellett vannak a cserjéink, pédául a varázsmogyoró, vagy a tündérfa, amely már rég virágzik. Nagyon szép, nagyon látványosak!”

Ezt az aprócska virág a tündérfán nyílik, ez a látványos növény pedig a varázsmogyoró. Nylik már a téltemető is. Teljes pompájukban egy-két hét múlva várják a látogatókat a hagymás virágok a Kámoni Arborétumban.