Hírek

Mától téli üzemmódban dolgozik a közútkezelő

2023. november 10., 12:48

Mától téli üzemmódban dolgozik a közútkezelő: 24 órás ügyeletben és 12 órás műszakokban látják el feladataikat. A téli előkészületeket már elvégezték: fejlesztették a gépparkot, feltöltötték a só raktárat, és beszerezték a szükséges eszközöket. A katasztrófavédelemmel közös sajtótájékoztatón együtt ismertették a főbb tudnivalókat.

Mától téli üzemmódban dolgozik a közútkezelő

A megváltozott útviszonyok miatt télen több a közúti baleset és az árokba csúszás. A katasztrófavédelem már felkészült a hidegebb hónapokra.

Lakatár Gábor - tű.ezredes, igazgató helyettes, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A mai sajtótájékoztatót megelőzően a Vas Vármegyei Területvédelem bizottsági ülésein is feldolgoztuk azokat a feladatokat, amik minden egyes téli feladatellátásnál a katasztrófavédelem részére feladatokat jelent, a mai napon pedig ismertettük a társas együttműködő szervezetekkel azokat a felkészülési ütemterveket, feladatvégrehajtásokat, rendelkezésre álló erőforrásokat, humán és gépek tekintetében, amivel a katasztrófavédelem rendelkezik, és a téli időjárás tekintetében be tudunk avatkozni.”

A közútkezelő november 10-én váltott téli üzemmódra. A télies időjárás beálltával 24 órában, 12 órás váltott műszakban dolgoznak a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán. Rendelkezésre áll 11 rakodógép, 13 hómaró, 157 szerződött gép és 38 nehézgépjármű a megye területén, ezekből 6-ot bérelnek.

Böröcz Miklós - vármegyei igazgató, Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Talán a legnagyobb nehézséget a vármegyénkben a létszámhiány jelenti most, ez elsősorban a szombathelyi mérnökségünket sújtja, az előbb említett bérelt gépek őket helyettesítik tulajdonképpen, mert gépünk még lenne, csak személyzet már nincs a szombathelyi mérnökségen annyi amennyi szükséges lenne. Még a felkészüléshez annyit hozzátennék, hogy a sótárolóinkat is kezdtük feltölteni, 4600 tonna só áll most pillanatnyilag rendelkezésre.”

Rendelkezésre áll még 1345 tonna érdesítő anyag és közel 4600 km hófogó háló is. A vármegye területén 1610 km hosszú úthálózatot kezel a Magyar Közút. Előbb a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, utána következnek az alsóbbrendű szakaszok. Szombathely belterületén a SZOVA takarítja a közútkezelőhöz tartozó utakat.

Böröcz Miklós - vármegyei igazgató, Magyar Közút Nonprofit Zrt.

“A miénk a Zanati út, a Petőfi Sándor utca, a Rohonci út, a Dolgozók útja, Muskátli utca, 11-es Huszár út, Szent Imre herceg út. Ezeknek a kezelését azonban a téli időszakban a Szova Zrt. végzi szerződés alapján, a körgyűrű pedig a többi mi országos közútunk, azoknak pedig mi végezzük a kezelését.”

Felhívják a közlekedők figyelmét arra, hogy szereltessenek téli gumit, a fagy előtt vizsgáltassák át alaposan az autóikat, és utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.