Hírek

Második alkalommal szervezett szabadegyetemet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

2024. április 26., 14:37

Második alkalommal szervezett szabadegyetemet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. A rendezvényen a kiskereskedelemben és az autóipari beszállítóknál elindult új folyamatokat ismertették.

Második alkalommal szervezett szabadegyetemet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

Nagy érdeklődés kísérte a VOSZ és a Pannon Egyetem szabadegyetemét. A rendezvénysorozat tavaly indult azzal a céllal, hogy a vállalkozók és a jövő szakemberei megismerjék a gazdasági élet új trendjeit.

Eppel János - elnök, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

“Magyarországon nagyon sok értékes tudás és gondolat van a tudásközpontokban, ezek elsősorban természetesen az egyetemek. S a másik oldalon a gazdasági szereplőknek van egy komoly igénye erre a tudásra és nagyon-nagyon ritkán találkozik ez a két dolog - az elméleti és gyakorlat - a tudás igény és maga a tudás. S a VOSZ az új stratégiában ebben vállalt úttörő szerepet, hogy ebből rendszert csináljon, hogy ezek a tudásközpontok és az ott meglévő vállalkozások számára hasznos tudás az találkozzon.“

A rendezvényen az ESG szempontrendszerrel ismerkedtek a résztvevők, amely egy fenntartható szemléletet vár el a kereskedelem és ipar szereplőitől. Az angol mozaikszó jelentése: környezet, társadalom, vállalatirányítás.

Krisán László - vezérigazgató, KAVOSZ Zrt.

“Időközben Magyarországon is megszületett az ESG törvény. Feladatunk, hogy ebben segítsük a vállalkozásokat ugyanúgy, mint a Széchenyi-kártyában.”

Az Európai Unió tagállamaiban kötelező az ESG-t alkalmazni. Ennek lényege, hogy vállalat sikerességét, teljesítőképességét nemcsak pénzügyi mutatókkal, hanem fenntarthatósági szempontból is értékelni kell.

Csillag Zsolt - kancellár, Pannon Egyetem

“Egy nagyon nagy része a vállalkozásoknak nem is biztos, hogy el tudná mondani, mit takar ez a három betű, ugyanakkor nagy a tét. Az 500 főnél nagyobb vállalkozásokra nézve kötelező. Ha szeretnének részt venni beszállítóként részt venni a nagyok játékában, kötelességük lesz az ESG típusú jelentőségeket létrehozni.”

Mindez speciális szakértelmet igényel, létre kell hozni az ehhez kapcsolódó képzéseket és szakértői hátterét.