Hírek

Maros-Kiss Adrienn Emlékverseny

2018. március 19., 16:40

Szerkesztőségünk második alkalommal hívta szépkiejtési versenyre a szombathelyi középiskolásokat.  Egykori munkatársunkre, Maros-Kiss Adriennre emlékeztünk, aki hírolvasóként és magyartanárként is a szép magyar beszéd eköteletett művelője volt.

Maros-Kiss Adrienn Emlékverseny

Diákokkal telt meg a Szombathely Televízió stúdiója a magyar sajtó napja alkamából. Lovass Tibor köszöntőjében volt munkatársára, a verseny névadójára, Maros-Kiss Adriennre emlékezett.

“A körzeti televízió híradós műsorvezetőjeként, hat megyében ismerték az arcát. Estérő-estére olvasta fel a híreket a Magyar1 körzetis magazinjában, híradójában”

Az emlékversenyre 13 középiskolás érkezett, akik a helyszínen ismerhették meg a felolvasásra  kijelölt szöveget. Galeotto Marzio Mátyás királynak kiváló mondásairól és tetteiről szóló könyv egy-egy fejezetének részletét olvasták fel a zsűri előtt. A témaválasztást a Mátyás-emlékév indokolta.  

“Hiszen akad a király alatvalói közt is, nem egy, aki érdemesebb Gábornál a bíbrosi kalap jelvényére.”

“Végül a bohóc jutalmat kért az elmondottakért, fáradozására és a rigmusok előadására hivatkozva.”

A zsűri tagjai, Nagy Éva a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója,  Szakály Szilvia a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium magyar tanára és Szabó Tibor Jászai- díjas színművész elismeréssel beszélt a fiatalokról.

Szabó Tibor - Jászai- díjas színművész
“Ez egy nagyon szép kezdeményezés, és tulajdonképpen látva ezeket a fiatalokat, kicsit meghatódtam, hiszen a mai világ nem arról szól, hogy a fiatalok elsősorban a szép beszédre törekednek. Persze a koromból fakadóan is egy kicsit fájlalom azt, hogy az internet világ, ez a gyors csetelés, beszélgető forma, ez mindenről szól csak nem a helyes beszédről, nem a helyes írásról.”

A versenyt végül Novák Henrietta, az Elte Bolyai-gimnázium 10. osztályos diákja nyerte.

Novák Henrietta - tanuló, Elte Bolyai-gimnázium
“Nagyon jól éreztem magam. Ezen az emlékversenyen először vettem részt, de ilyen jellegű versenyen már korábban is szerepeltem, és bár egy fárasztó napon vagyok túl, és nagyon stresszeltem is, amikor ideértem sikerült kihúznom az egyes számot, szóval még ídőm se volt arra, hogy gondolkodjak vagy izguljak.”

A második helyezett  Söptei Róza Lilla a  Premontrei Gimnázium 11. osztályos tanulója , a harmadik Fogl Noémi, a Brenner János Gimnázium 10. évfolyamos diákja lett. A dobogós versenyzők értékes nyereményeket, könyvutalványt, szemüveg- illetve ékszervásárlási, valamint ruhavásárlási utalványt kaptak. A többi versenyző is ajándékot kapott egy gyorsétteremtől, valamint ötven százalékos kupont KRESZ-oktatáshoz.