Hírek

Magyar kultúra napi gála

2019. január 23., 15:44

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak tiszteletére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be nemzeti imánk, a Himnusz szövegét. Kedden tartották a hagyományos kultúra napi gálát a sportházban, ahol átadták az önkormányzat által alapított kitüntetéseket.

Magyar kultúra napi gála

A kultúra napja alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, felmutassuk és továbbadjuk értékeinket. Éppen 30 éve ünnepeljük a Himnusz születésnapját - emlékeztetett beszédében Koczka Tibor.

Koczka Tibor - alpolgármester
"A kultúra nem öröklődik, azt el kell sajátítania mindnekinek. Ez felelősség, a mi felelősségünk. Mert elődeink is megtettek mindent azért, hogy ma itt állhassunk, és a magyar kultúra oltárán adózhassunk. Hogy ünnepelhessük kincseinket, melyeknek köszönhetően büszkén valljuk, jó magyarnak lenni, jó szombathelyinek lenni."

Évről évre elismerésben részesülnek a város kulturális életében meghatározó munkát végző szakemberek. A díjakat Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor és Takátsné Tenki Mária bizottsági elnök adta át. (9:24) A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj I. fokozatát vehette át Zsigri Mária, aki 21 éve dolgozik a Berzsenyi Dániel Könyvtárban nagy elhivatottsággal.

Zsigri Mária - könyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Nem gondoltam, hogy én olyasmit csinálok, ami ennyire kiemelkedő, hogy egy ilyen díjat megérdemeljek, nagyon-nagyon meglepődtem, rendkívül jól esett, és rögtön arra gondoltam, hány ember kaphatná ezt meg. De örülök, és örülök annak is, hogy könyvtáros kapta meg, mert talán egy kicsit a szakma is kapta ezt a díjat."

Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatában részesült Joó Zsoltné Flór Tamilla, a Szombathelyi Képtár könyvtáros-adattárosa és (11:15) Kiss Ernő Csaba restaurátor, akinek szakmája sokáig háttértevékenységnek számított. 40 éves pályája a Romkert ásatásán kezdődött, később fémtárgyakra szakosodott.

Kiss Ernő Csaba - restaurátor, Savaria Múzeum
"A 90-es évek első felében kezdődött az a tendencia, hogy bemutatták, illetve mi bemutattuk a restaurátorok munkáját, hogy tulajdonképpen mivel foglalkozunk, hogy megmentjük azokat a tárgyakat, amiket a régészek kiásnak, és azok már nem elfeledett emlékek többé, hanem megfogható művek."

A Kultúra Támogatásáért díjat idén Varga Ibolya, az ISIS Galéria tulajdonosa vehette át, aki különös figyelmet fordít a kortárs vasi művészek alkotásainak népszerűsítésére, ő az ötletgazdája és programszervezője a karneváli Művészetek Utcájának.

"Szegény ember megöleli, csókolja..."

Az ünnepi gálaműsorban fellépett mások mellett a Boglya Népzenei Együttes, Szabó Tibor színművész, a Nagy Lajos Gimnázium drámatagozatosai és a LORIGO TSE fiatal táncosai.