Hírek

Lóránt Gyula Kőszegen

2011. május 16., 12:53
Hazahozták a 37-szeres válogatott focista, Lóránt Gyula földi maradványait. Halálának közelgő 30. évfordulóján özvegyének kezdeményezésére szülővárosában, Kőszegen helyezték örök nyugalomra az Aranycsapat középhátvédjét. Lóránt Gyula a kisvárosban kezdte sportpályafutását, majd 1941-től a Szombathelyi FC-ben is játszott. Edzőként 1983-ban Szalonikiben a kispadon kapott szívrohamot, amikor csapata kihagyott egy nagy helyzetet.
Lóránt Gyula Kőszegen

A kőszegi temető ravatalánál a város díszpolgárától a polgármester, a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Dunai Antal olimpiai bajnok, az Olimpiai Szövetség képviseletében Molnár Zoltán főtitkár, az egykori játékos társak nevében pedig Várhidi Pál búcsúzott. A gyászszertartáson felolvasták Orbán Viktor levelét is. A temetéssel egy időben tartották az Aranycsapat középhátvédjéről elnevezett sporttelepen az I. Lóránt Gyula Labdarúgó Utánpótlás Kupát. A Városi Múzeumban pedig kiállítás nyílt a tiszteletére.

Huber László - polgármester, Kőszeg
"A sportvilág most Kőszegre figyelt. Nagy jelentőségű nap az ország ladarúgó életében. Lóránt Gyula visszatérhetett a szülővárosába. A kőszegieknek ez rendkívüli öröm."

A világhírű focista özvegye kezdeményezte, hogy németországi nyughelyéről hazakerültek a hamvak.

Lóránt Zsófia
"Egyszer voltunk itt Kőszegen. 3-4 éves volt a kislányunk, és azért jöttünk, hogy nekem Kőszeget és Pusztacsót megmutassa. A Jurisics várat, hogy hol fociztak, ez fontos volt neki."

Az emlékkiállítás a 37-szeres válogatott nagy pillanatait, a csapattársakat, és a kőszegi kezdeteket mutatja be. Jenkei Ede, a város sportkrónikása nem csak iskolatársa volt a Lipovics Gyulaként született játékosnak, hanem együtt is fociztak a Kőszegi Sportegyesületben.

Jenkei Ede
"Én elsősorban futballistára emlékszem. Rendkívüli céltudatosság jellemezte, és áldozatot tudott hozni a sportért. Vállalta, és szívvel-lélekkel játszott."

Az ünnepségen Hende Csaba döntését is felolvasták. A honvédelmi miniszter posztumusz őrnaggyá léptette elő a legendás focistát.