Hírek

Lejárt az adatszolgáltatási türelmi idő a NAV-nál

2020. október 01., 20:32

Lejárt a türelmi idő, október elsejétől szankcionálja az adatszolgáltatás elmulasztását a NAV. Július elsejétől minden belföldi adóalanynak kiállított számlát látni akar az adóhatóság. Akkor lépett hatályba ugyanis az a jogszabály, amely eltörölte az eddigi, 100 ezer forintos áfa értékhatárt, így azóta minden vállalkozásnak adatot kell szolgáltatnia számláiról, vagy azokat az online számlázó programmal kell kiállítania.

Többféle ingyenes online számlázó program közül választhatnak a felhasználók, még most sem késő ezek egyikén, vagy akár a NAV honlapján regisztrálni, ez a feltétele a kötelező adatszolgáltatásnak, vagy az online számla kiállításának. Továbbra is alkalmazható a papír alapú számla, de ha ennek az áfa-tartalma eléri vagy meghaladja az 500 ezer forintot, akkor legkésőbb a következő naptári napon, ha ennél kevesebb, vagy nulla, akkor 4 napon belül kell az adatszolgáltatást az elektronikus felületen teljesíteni. Fontos, hogy a kiválasztott programot is be kell jelenteni a NAV-nak. Az adóhatóság a járványügyi helyzetre tekintettel három hónap türelmi időt biztosított az ügyfelek számára. Ez szeptember végén lejárt.

Petkovits Anikó - sajtóreferens, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
„Már érvénybe lép a jogszabályi kötelezettség, tehát akinek adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlája van, ilyen számlát bocsát ki, akkor neki már szükséges az adatszolgáltatást az előbb említett határidőkön belül kell teljesítenie. Ha ezt nem  teszi meg, szankciókra számíthat. “