Hírek

Látványos szakaszába érkezett a Smidt Múzeum új szárnyának építése

2017. július 04., 16:37

A második szint falazásánál tartanak a kivitelezők. A múzeum várhatóan az év végén nyitja meg kapuit - a területen előkerült római és középkori leletekből rendezett kiállítással.

Látványos szakaszába érkezett a Smidt Múzeum új szárnyának építése

A Smidt Múzeum északi falához kapcsolódik az új, kétszintes épületszárny – ezzel a régi épület mellé egy modern, letisztult formájú kubus kerül. A beruházás régészeti feltárással kezdődött, a napokban pedig már az emeleti falak készülnek.

Lakézi Gábor osztályvezető, Városüzemeltetési Osztály
Most van a szerkezetépítésnek az a szakasza, amikor kinőttünk a földből, felálltak a falak, födémek, és az épület lassan elnyeri végleges formáját.

A tervek szerint a földszinten fogadótér kap helyet ruhatárral és vizesblokkal, az emeleti helyiséget pedig kiállítótérként használják majd. Ez azonban nem jelent bővítést – azt a területet pótolják így, amely a múzeumból átnyúlt a szomszédos egyházi épületbe és visszakerült az egyházmegyéhez.  

"Az épülethez a régi bejáraton keresztül csatlakozunk, az emeleten pedig e fölött lesz egy bejárat, és azonos födémsíkon fogunk tudni áthaladni, tehát a két szint az teljesen össze lesz kötve és kerekesszékkel is végigjárható."

Az új épület akadálymentes lesz, a földszintről liften is fel lehet jutni az emeletre.

Bakucz András építész-tervező
Lesz rajta egy főbejárat, ami egy üveges portál, és lesz mellette egy nagyobb üvegfal, ami mögötte fogja rejteni a függőleges irányú közlekedőt, és amikor végigjárja valaki a múzeumot, és a befejezése a tárlatnak itt lesz az új részben, lejőve a lépcsőn fog kapni egy látványt a Berzsenyi térre, a múzeumkertre, ami megújul, illetve a villamosra, ami szintén egy felújításon fog átesni.

A villamos annyira rossz állapotban van már, hogy felújítani csak a helyszínen lehet, és a javítás után is a múzeum udvarán marad, ahogy – a korábbi sajtóhírekkel ellentétben – a műemlék kerítést sem bontják el. A beruházás a tervek szerint ősszel fejeződik be, és az év végén újra megnyithat a Smidt Múzeum.