Hírek

Látni és látszani címmel folytat balesetmegelőzési, közlekedésbiztonsági kampányt a rendőrség

2023. november 20., 14:01

Látni és látszani címmel folytat balesetmegelőzési, közlekedésbiztonsági kampányt a rendőrség. Minden közlekedő figyelmét felhívják arra, hogy az őszi-téli időszakban megváltoznak a látási viszonyok, és ehhez alkalmazkodni kell. A vármegyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai ma délelőtt a 11-es Huszár úton osztottak az autósoknak, kerékpárosoknak láthatóságot elősegítő eszközöket.

Látni és látszani címmel folytat balesetmegelőzési, közlekedésbiztonsági kampányt a rendőrség

Tele a rendőrautó csomagtartója hasznos dolgokkal, amelyek az őszi-téli időszakban javítják a láthatóságot.

"Páramentesítő kendő, jégkaparó, másik fajta, vadriasztó mindig jól jön. Láthatósági mellény nagyobb és kisebb méretben."

Sorra állították meg a rendőrök az autókat, hogy ellenőrizzék a lámpák működését. Figyelték a búrák állapotát is, ha ugyanis túl opálosak, csiszoltatni kell őket.

Binó Tamás - r.alezredes, Rendészeti Igazgatóság, Közlekedésrendészeti Osztály, VVMRFK

"Megnézzük az autót kívülről, hogy a lámpája milyen állapotban van, működik-e a lámpa, milyen az ablaktörlő lapát, és van-e rajta téli gumi, mert ugyan nem kötelező nálunk, de fontos, illetve felhívjuk a figyelmét, hogy téli ablakmosó folyadékkal töltse föl a tartályt a gépjárművön."

Fel kell készíteni a gépjárműveket a téli út- és látási viszonyokra. Ilyenkor hamarabb sötétedik, a közlekedést gyakran nehezíti köd, pára. A rendőrök 2012-ben minden ősszel novembertől decemberig a jó láthatóságra és látásra hívják fel a figyelmet, a balesetek megelőzése érdekében.

Binó Tamás - r.alezredes, Rendészeti Igazgatóság, Közlekedésrendészeti Osztály, VVMRFK

"Rengeteg új gépjárművön automatán kapcsolódik a világítás, de enyhe ködben, párás időben a gépjármű automatikája ezt nem érzékeli, ezért felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy kapcsolják fel a világítást, nem elég automatára kapcsolni a gépjárművön a kapcsolót."

A kerékpárosoknak láthatósági mellényt, lámpákat és fényvisszaverő prizmát osztottak, utóbbiból az első kerékre kell tenni két darabot. Az autósok páratörlő kendőt, jégoldót, jégkaparót kaptak. A kampány célja felhívni a figyelmet arra, hogy ha valaki nem lát vagy nem látszik jól a közlekedésben, az komoly baleseti kockázatot rejt magában.