Hírek

Laborlátogatással egybekötött pódiumbeszélgetést szervezett a Savaria Műszaki Intézet

2024. április 24., 11:53

Laborlátogatással egybekötött pódiumbeszélgetést szervezett a Savaria Műszaki Intézet az ELTE-SEK Informatikai Karán, hogy felhívják a figyelmet a nők által elért sikerekre a gépészmérnöki pályán. Az eseményre több, mint harminc diák érkezett a kőszegi Jurisich Gimnáziumból - többségében lányok.

Laborlátogatással egybekötött pódiumbeszélgetést szervezett a Savaria Műszaki Intézet

Magyarországon ma több, mint háromezren tanulnak gépészmérnöknek - mindössze 5 százalékuk nő. Ezt az arányt szeretné növelni a Savaria Műszaki Intézet, ezért olyan női vendégeket hívtak meg Nők a Mérnök Pályán című rendezvényükre, akik a pályán elért sikereiket osztották meg az érdeklődőkkel.

Somogyi Nikolett Viola - beszállítói minőségbiztosító mérnök, BPW Hungária Kft.

“Szeretném a saját tapasztalataimat megosztani a pályaválasztókkal, a pozitív tapasztalataimat, mivel, én úgy érzem, hogy ebben a szakmában teljesen megtalálhatom a helyemet.”

Keresztes Barbara - központi minőségbiztosítás csoportvezetője, BPW Hungária Kft.

“Úgy gondolom, hogy - a magam példájából is - én ezt éreztem érdekesnek, ebben láttam a potenciált és ehhez a gépészmérnöki léthez éreztem magam közelebb. Nem szerettem volna azért meghátrálni, mert hogy félnék attól, hogy kevés a nő, úgyhogy jó lenne, hogy akik ugyanígy éreznek, ők is nyugodtan kezdjék el, vágjanak bele!”

A Savaria Műszaki Intézet már öt éve szervez programokat abból a célból, hogy segítse a női mérnök-jelölteket. A szombathelyi duális gépészmérnöki képzésban a magas szintű oktatás mellett kiemelt fontosságú a tehetséggondozás is.

Bak Árpád - egyetemi docens, ELTE IK, Savaria Műszaki Intézet

“Olyan jó gyakorlatokat, karrier-utakat szeretnénk bemutatni, amelyek bemutatják azokat a lehetőségeket, hogy miért érdemes Szombathelyen is a mérnöki pályát választani nőként, és hogyan tudjuk támogatni az ő tanulmányaikat és karrier-útjaikat.”

A rendezvény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósulhatott meg.