Hírek

Küzdelem az emlőrák ellen

2014. október 15., 16:47

Mammográfia vizsgálat, vércukor- és testzsírfelmérés, nőgyógyászati-és melanoma szűrés várta a hölgyeket a népegészségügy és a Markusovszky Kórház közös szervezésű szűrőnapján. A szakemberek szerint a nők egyre egészségtudatosabbak, de vannak, akik tartanak a vizsgálatoktól. Most azokat próbálták megszólítani, akik több mint két éve nem voltak szűrésen.

Küzdelem az emlőrák ellen

A tisztiorvosi szolgálat 12 éve hívja emlőrákszűrésre a nőket. A betegség korai stádiumban nagy százalékban gyógyítható, ezért fontos, hogy minél többen részt vegyenek a vizsgálaton. Vas megyében jó a megjelenési arány – hangzott el Szombathely Ma című közéleti műsorunkban.

Stánitz Éva, megyei tisztifőorvos
„A gyógyításnak a legnagyobb esélye és legnagyobb lehetősége mai tudásunk szerint akkor van, ha a lehető legkorábbi stádiumba sikerül egy még rejtőzködő betegséget felszínre hozni vagy megállapítani”

Otóber világszerte az emlőrák elleni küzdelem hónapja. Ez alkalomból, egy országos program részeként figyelemfelhívó szűrő napot szervezett a népegészségügy a Markusovszky Kórházzal karöltve.

Pohánka Edit, szűrési koordinátor, Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv
„Nyílt szűrőnap keretében szeretnénk lehetőséget adni a hölgyeknek, akik eddig nem jöttek el mammográfiás vizsgálatra, de van meghívólevelük, csak valamilyen okból nem tudtak eljönni, most egy nyílt szűrőnap szeretnénk, hogy ezt megtennék”

A szervezők vércukor- és testzsírfelméréssel, nőgyógyászati-és melanoma szűréssel, valamint egészséges ételek kóstolójával is várták a hölgyeket.

Falusiné Kiss Mariann, élelmezésvezető, Markusovszky Kórház
„Igyekeztünk az érdeklődőknek olyan kész ételeket hozni, kínálni, ismerkedési lehetőséget nyújtani, amelyek egy kicsit meghökkentőek. Akár az alapanyag kiválasztásában,. Abszolút meghökkentőbb, újszerűbb, modernebb, és egy kcisit az ifjúság felé nyitott ételkészítési technológiát kínál”  

Az emlőrák elleni közdelem első lépése, hogy a nők megismerjék saját testüket és rendszeresen végezzenek önvizsgálatot.Többek között ezt is megtanulhatták a szűrő napon.