Hírek

Kutatók Éjszakája

2016. szeptember 26., 15:50

Az országos programsorozatnál egy héttel korábban, már múlt pénteken megtartotta a  első szombathelyi rendezvényét a Savaria Múzeum: a képtárba várták az érdeklődőket előadásokkal, gyakorlati bemutatókkal és gyerekeknek szóló foglalkozásokkal.

Kutatók Éjszakája

Pávatoll, kristálycukor, üveggolyó - a fényképkészítés iránt érdeklődő Kovács Előd József csupa érdekes tárgyat helyez el egy speciális papíron az idei Kutatók Éjszakáján.

“Most fotogramot fogok készíteni, és ez az egész dolog engem nagyon érdekel.”

Ami fényáteresztő, az előhívás után fekete lesz, ami nem, az fehér, így a legkülönlegesebb képeket lehet előállítani ezzel a technikával. Ezt is megmutatták pénteken este a Szombathelyi Képtárban az érdeklődőknek, de éjszakába nyúlóan lehetett mikroszkóppal vizsgálódni, régészkedni és saját kezűleg kaleidoszkópot készíteni.

Garavics Áron
“Fogtunk egy wc papír gurigát, ráragasztottunk egy lyukas kartonpapírt, beleraktunk egy háromszög alakúra hajtott tükörfóliát, és két átlátszó fólialap közé raktunk gyöngyöket.”

Makrokozmosz - Mikrokozmosz: ezt a címet kapta idén az országos programsorozat első szombathelyi rendezvénye, amelynek a Savaria Múzeum volt a házigazdája. Előadást tartott többek között Kiss E. Csaba restaurátor a tárgyrajzolásról és Vágvölgyi András médiapedagógus a filmes közelítés és nagyítás motívumáról. A témamegjelölés a sokszínűségnek kedvezett.

Vig Károly - muzeológus, Savaria Múzeum
“Egymástól távoli szakterületek képviselőit tudtuk olyan témával megszólítani, ahol mindenki el tudja mondani azt, amivel ő foglalkozik, legyen az művészettörténész, csillagász, építész, filmesztéta. úgy érezzük, hogy a múzeumi munka maga sokszínűségében, sokrétegűségében is valahol rímel a makro és mikro világra, hiszen apró dolgokkal is foglalkozunk, amikből aztán valahol nagyokat építünk.”

Később szó esett még arányokról, építészetről, növényekről, üvegről és fémről is. A Kutatók Éjszakája szeptember 30-án folytatódik, ekkor a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, a TIT-ben és az egyetem épületében zajlanak majd izgalmas programok.