Hírek

Közmeghallgatást tartottak a városházán

2014. december 17., 14:48

Lakhatási és parkolási gondok, valamint a járdák állapota is terítékre került a keddi közmeghallgatáson. A városlakók kérdéseire a polgármester, az önkormányzati képviselők és a hivatal dolgozói válaszoltak.

Közmeghallgatást tartottak a városházán

Az átlagosnál kevesebben, egy tucatnyian sem jelentek meg a Városházán tartott közmeghallgatáson. A törvény értelmében az önkormányzatnak minden esztendőben egy alkalommal kötelező lehetőséget biztosítania a nagyobb közösségeket érintő problémák ismertetésére.

Puskás Tivadar polgármester
„Ez a demokráciának az a fajtája és formája, amikor a polgárok közvetlenül kérdezhetnek a városvezetőktől. A városvezetőknek az a feladata ilyenkor, hogy ha lehet, akkor rögtön, ha ez nem sikerül, akkor nem sokkal később a választ írásban megadják.”

Többen lakhatási gondjaik miatt érkeztek a közmeghallgatásra: volt, aki nem szeretné elveszíteni a jelenlegi otthonát, és olyan is, aki a szomszédok miatt költözne. Felmerült, hogy a Szent Flórián utcában két mozgássérült parkolóhely is van, de senki sem használja már őket. A munkahelykeresés is gyakori témája ezeknek az alkalmaknak.

Dömötör Sándorné
„Én most jöttem először, és állással kapcsolatos kérdéseim lennének, de nem az én, hanem a lányom részére. Nem tudom, hogy zajlik ez, hogy egyéni meghallgatás van-e, vagy közösen tárgyalják a dolgokat.”

A szombathelyiek három percben mondhatták el problémáikat. A városvezetők mellett a hivatal dolgozói és a nagyobb cégek képviselői is jelen voltak, hogy meghallgassák az itt élők gondjait. Volt, aki a helyi közlekedési morált kifogásolta.

„Legújabban irányjelző nélkül kanyarodó autók, vagyis előttem belelép a fékbe és utána rakja ki az irányjelzőt. Szombathely közlekedése én szerintem szinten aluli.”

A parkolással kapcsolatosan is több kérdés érkezett. Mint elhangzott, az öntapadós, rendszámra szóló parkolójegy kiadására az automaták nem alkalmasak. Egy férfi arról is érdeklődött, hogy kit és milyen esetben illet meg a méltányosság.

Lakézi Gábor – osztályvezető, Városüzemeltetési Osztály
„Általánosságban a rendelet maga útmutatást ad. Vannak esetek, amikor kezelik ezeket a problémákat, a mozgáskorlátozottak is bevihetik záros határidőn belül az igazolványukat, és a legtöbb esetben ezt figyelembe veszik.”

Akinek év közben személyes, magánjellegű problémája adódik, a városvezetők fogadóóráján jelezheti.