Hírek

Közgyűlés értékelés

2019. március 14., 13:10

A költségvetési vitát lefolytatták, de a végszavazás elmaradt a szerdai közgyűlésen, így életbe lépett az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet. Változtatás nélkül elfogadták a polgármester által újratárgyalásra visszaküldött négy napirendi pontot: köztük az SZMSZ módosítását és a Médiaközpont ügyvezetőjének leváltását. Az éjszakába nyúló ülés legfontosabb napirendjeit a frakciók csütörtök délelőtti sajtótájékoztatójukon véleményezték.

Közgyűlés értékelés

Szombathely történetének egyik legnagyobb szociális csomagja kerülhet be az idei költségvetésbe - kezdte a sajtótájékoztatót Balassa Péter. A Jobbik képviselője saját javaslatait emelte ki, úgy mint az átmeneti segély és az albérleti támogatás emelése, az önkormányzati bérlakás-felújítási program és a közalkalmazottak egyszeri cafetériája. Mint mondta, ez nem kampányköltségvetés, hanem felelős, nullszaldós, szociálisan érzékeny büdzsé. Szerinte etikai kódex megalkotására lenne szükség, pénzbüntetéssel kellene sújtani az alpári módon megnyilvánuló képvviselőket. Úgy véli, a Fidesz nagy hibát vétett azzal, hogy meghagyta állásában Németh Gábor SZOVA-vezérigazgatót. A Haladás ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott: a tulajdonosnak, az önkormányzatnak és a szurkolóknak asztalhoz kellene ülniük.

127 költségvetési módosító javaslatot terjesztett be az ellenzék, de előtte nem történt egyeztetés - mondta Lendvai Ferenc. A Fidesz frakcióvezetője szerint az AGORÁ-tól és a múzeumtól elvonandó támogatások munkahelyeket veszélyeztetnek. Hangsúlyozta: próbálták megvédeni Lovass Tibort, a médiaközpont ügyvezetőjét, de nem sikerült. Illés Károly szerint az új többség szétverte a fejlődést szolgáló és kiszámítható költségvetés-tervezetet. Ellentmondást érez abban, hogy az ellenzék hosszan sorolta a felújítandó utcákat, járdákat, miközben a közép- és hosszútávú útfelújítási programot nem szavazta meg. Emlékeztetett: nem támogatták Németh Gábor visszahívását, de ez nem azt jelenti, hogy elégedettek lennének a munkájával, súlyos hiányosságok vannak a SZOVÁ-nál. Sérelmezte viszont, hogy magasan képzett, politikától független szakembereket cseréltek le az önkormányzati cégek felügyelő bizottságaiban.

Egyeztettek volna a költségvetésről a bizottsági üléseken, de mivel a polgármester nem jelent meg, nem tudták feltenni a kérdéseiket, így a közgyűlésen terjesztették be módosító javaslataikat - jegyezte meg Horváth Soma a baloldal képviseletében. Több mint egymilliárdos út-, járda- és parkolófelújítási illetve -építési programot szeretnének, külön keret jutna a játszóterek korszerűsítésére, és több mint háromszoros pénzt szánnának a tervezési munkákra. Horváth Attila a polgármester által újratárgyalásra visszaküldött napirendeket ismertette, amelyeket változtatás nélkül fogadtak el: eszerint a hónap utolsó csütörtökén lesz a közgyűlés, a két ülés közti beszámolót első napirendként tárgyalják, átalakították a közbeszerzési bizottság összetételét, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagcserék történtek, és felmentették a médiaközpont ügyvezetőjét.