Hírek

Kötelező lesz a kutyachip

2010. március 23., 17:51
Július 1-jétől lép hatályba az állattartási törvény módosítása. Fontos változás, hogy amelyik ebet elajándékozzák, eladják, abba chipet kell beültetni. Állatvédők szerint a törvény iránya jó, kérdéses viszont az ellenőrzés.
Kötelező lesz a kutyachip

Maci és Csufi két szerencsés kutyus. A Fekete István Állatvédő Egyesület tagjai gondoskodnak róluk, miután gazdáik az út mentén hagyták őket. A tulajdonosok felkutatása szinte lehetetlen, de a kutyusokba nemrég beültetett mikrochip segítségével ez később már nem lesz probléma, mondja Vértesi Andrea elnök. 

Vértesi Andrea - elnök, Fekete István Állatvédő Egyesület
"Kb. rizsszem nagyságú a szerkezet, amely a leolvasó impulzusától ad vissza egy jelet. Egy számsor lesz a leolvasón és ez a számsor az internetes adatbázisban visszakereshető és megadja a tulajdonos nevét, elérhetőségét."

Minden olyan kutyusba, amelyet elajándékoznak illetve eladnak, július 1-jétől kötelező mikrochip beültetése. Ez kb. 5-7000 forintba kerül. Állatvédők már régóta szorgalmazták ennek a bevezetését. Csak a Fekete István Állatvédő Egyesület tagjai tavaly több mint 400 elhagyott, kidobott kutyát vettek gondozásba.

Vértesi Andrea, elnök - Fekete István Állatvédő Egyesület
"Nagyon fontos, hogy az elveszett, kitett kutyák könnyebben lesznek regisztrálhatók. Az állatvédők tudni fogják az állat korát, a gazdát. A gazdát, ha szándékosan tette ki felelősségre vonható, ha pedig elvesztésről van szó, nem kell napokat, heteket várnia a kutyáknak a gyepmesteri telepen, hogy meglegyen a gazdája."

Júliustól tilos a kutyákat 4 méternél rövidebb láncon tartani a házaknál és a kennelben tartott kutyának minimum 10 négyzetméteres területet kell biztosítani, több kutya esetén min. 6 m2-t kutyánként. Csollányné Horváth Krisztina egy Szombathelyhez közeli faluban lakik. Úgy tapasztalja: biztató jelek már vannak, de sok még a gond a kutyák tartási körülményeivel.

Csollányné Horváth Krisztina
"Az idősebb generáció, ahol a kutyák még kikötve vannak, van olyan kutya, amely egész életében láncra van verve. A fiatalabbak már hajlandóak úgy kezelni az állatot mint társat."

Állatvédők szerint ugyanakkor kérdéses, lesz-e megfelelő szintű ellenőrzése a változások betartásának.