Hírek

Körforgalom és a tér épül az Óperint-Dózsa-Kálvária-Körmendi sarkon

2014. július 17., 19:58

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia közel 420 millió forintos keretéből több mint 95 milliót fordítanak a csomópont átalakítására. Ma sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen.

Körforgalom és a tér épül az Óperint-Dózsa-Kálvária-Körmendi sarkon

Javában dolgozik a kivitezelő a kereszteződésben. Feltörték a burkolatot, és elkezdték lerakni a körgorgalom szegélyköveit az Óperint utcában. A csomópont kialakítását követően biztonságosabb lesz a közlekedés.

Puskás Tivadar - polgármester
"Ezzel a forgalmi átalakítással a biztonsága megnő a kereszteződésnek mind a gyalogosok, mind az autósok számára, a másik pedig, hogy időben gyorsabban lehet túljutni a kereszteződésen."

A munkálatok során kiváltják a gázvezetéket, elvégzik a csatornarekonstrukciót, áthelyezik a lámpaoszlopokat és a távközlési hálózatot. Ezt követően kiépítik a szűkített, négyágú, ovális körforgalmat, kialakítják a járdákat, parkolókat és parkosítanak: 260 fát, cserjét ültetnek el - hangzott el a sajtótájékoztatón. A templomkerítést áthelyezik, és egy tér jön létre itt, ahol később szobrot áll majd.

Gregersen-Labossa György - evangélikus lelkész
"17-re szeretnénk, ha a téren egy szobor is állna, a reformáció 500 éves évfordulója lesz. Egy Luther-kompozíciót szeretnénk elhelyezni, ere már másfél évvel előtte el kell kezdenünk gyűjetni és tervezni."

Az IVS program része a Dózsa György utcai gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tétele, az Óperint utca 18-as társasház energetikai korszerűsítése, valamint az evangélikus és a református templom felújítása. Mindezeken túl a szociálisan rászorulók számára programokat és tanfolyamokat szerveznek.

Illés Károly - projektmenedzser
"Több koncert, felzárkóztató programok és nyelvi táborok jöttek létre és vannak folyamatban, ez egy nagyon fontos elem volt, és feltétel a pályázat elnyeréséhez."

Szeptemberben az aszfaltozás miatt kis időre lezárják a kereszteződést. E néhány nap kivételével haladhat a forgalom, ám a novemberi átadásig lassúbb haladásra és torlódásra is számítaniuk kell az autósoknak.