MNB - 2
MNB

Hírek

Könyvtári digitalizáció

2019. október 30., 14:51

Régi folyóiratok, aprónyomtatványok, fotók és képeslapok válnak online is elérhetővé hamarosan egy minisztériumi pályázat nyomán. A könyvtár jövő tavaszig 10 ezer oldalnyi dokumentumot digitalizál, és új, oktatásban használható tartalmakat is készít.

Könyvtári digitalizáció

Mikrofilmekkel vannak tele ezek a fiókos szekrények a Berzsenyi Dániel Könyvtár második emeleti helytörténeti gyűjteményében. Jó részükkel hamarosan sok dolguk lesz a könyvtárosoknak. Közel 25 millió forintot nyert nemrég az Emberi Erőforrások Minisztériumától az intézmény a régi dokumentumok digitalizálására - (00.00-) erről tartottak sajtótájékoztatót szerdán. A teljes összegből mintegy 10 millió forint értékben új eszközöket vásárolnak.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Mikrofilm-digitalizáló készüléket szeretnénk első körben beszerezni, továbbá A2-es síkágyas szkennert és A3-as szkennert is be tudunk szerezni. Ezekhez kapcsolódik, hogy milyen dokumentumtípusokat szeretnénk elsődlegesen digitalizálni. Ez függ attól is, hogy mely városi könyvtárakkal kötünk együttműködést a digitalizálásról.”

Celldömölk, Csepreg, Répcelak, Körmend, Vasvár és Szentgotthárd helytörténeti anyagai mellett a szombathelyi gyűjtemény régi féltett aprónyomtatványaiból és fotóiból is sokat digitalizálnak majd jövő tavaszig. Akárcsak a Vasmegyei Lapok 1888 utáni lapszámait, a korábbiak ugyanis már elkészültek.

“Ez az 1895. december 24-i, az egyik utolsó lapszám, hiszen 1896-ban a lap betagozódik úgymond a Vasvármegyébe.”

Ezenkívül új tartalmakat is kidolgoznak a könyvtár munkatársai. Pedagógiai módszertani csomagok készülnek, és egy olyan online, lexikonszerű adatbázis is kiépül, amelynek szócikkeihez digitalizált nyomtatványok és fotók kapcsolódnak majd.

Szalainé Bodor Edit - igazgatóhelyettes, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“A másik nagyobb lélegzetű videós anyagokat szeretnénk létrehozni a város tereiről, utcáiról, helyeiről. Ez egy virtuálisséta-szerű mozgókép lenne, feliratoznánk is az esélyegyenlőség jegyében. A harmadik pedig hogy nagyon rövid, 1-2 perces videós anyagot készítenénk Vas megye egykor jelentős közéleti személyeiről.”

Ezeket tanórákon is használhatnák az iskolások, sőt az elkészítésükbe is bevonják majd a gyerekeket. Február végéig összesen mintegy 10 ezer oldalnyi anyagot kell digitalizálnia a könyvtárnak, de a munka várhatóan utána is folytatódik.