Hírek

Könyvadomány

2015. augusztus 05., 19:10

Ötödik alkalommal szervezett könyvgyűjtést a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár a határon túli magyaroknak. Jutott már adomány Erdélybe, Alsóőrre, idén pedig a felvidékiek kapták az összegyűlt csomagokat.

Könyvadomány

A Brenner János kollégium egyik szobájában sorakoztak kedd délután a felvidéki magyaroknak szánt könyvadományok. A könyvekért a Visegrádi Szent-György Lovagrend felvidéki nagypriorátusának vezetője személyesen jött el, ők egyébként a korábbi akcióknál is sokat segítettek.

Csámpai Ottó: vezető, Visegrádi Szent-György Lovagrend, Felvidék
“A tudományos, történelmi könyveket eltesszük a mi készülő könyvtárunk részére, ugyanis most tervezünk a felvidéki nagypriorátusnak létrehozni egy könyvtárt, vagy egy olyan olvasótermet, ahol a fiatalok kutathatnak, olvasgathatnak.”

A megmaradó könyvek egy részét magyar nyelvű iskoláknak adományozzák, a másik részéből könyvbörzét rendeznek, s az ebből befolyt összeget a kárpátaljai magyarok megsegítésére fordítják majd.  Az idei év bizonyult a legsikeresebbnek, hisz másfél hónap alatt több mint 2000 könyv gyűlt össze. Leginkább magánszemélyek járultak hozzá az akcióhoz.

Simon Katalin: gyűjteményvezető, Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár
“Idősek, nagyon sokan idősek az otthoni könyvtárukat egy kicsit apasztották, mert nem férnek el a polcokon a könyvek és jelezték, ezt telefonon, hogy beszállítani nem tudják, de mi a dolgozóinkat a püspökségről kimentek házhoz és dobozokba behozták a könyveket.”

Az alsóőrieknek még mindig lehet leadni könyveket az egyházmegyei könyvtárba. Ide elsősorban a helytörténeti témájú és a német nyelvű köteteket várják. A következő nagy gyűjtésre jövő év júniusában kerül sor.