Hírek

Könnyűzenei koncepció készül

2021. január 11., 18:11

A szombathelyi önkormányzat és az Agora is nyert pályázati támogatást a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Programból. A város egységes koncepció összeállítására fordítja az összeget, a kulturális központ pedig dalszerző kurzust indít.

 

Könnyűzenei koncepció készül

Az önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló támogatásával egymillió forintból kidolgozhatja Szombathely könnyűzenei koncepcióját. Ennek első lépéseként egyeztetnek majd a zenészekkel, koncerthelyek tulajdonosaival, a zeneoktatás képviselőivel, a tehetségkutatók szervezőivel.  

Prieger Szabolcs - kulturális koordinátor, Polgármesteri Hivatal
“Amire koncentrálni kell elsősorban, hogy hogyan tud működni a könnyűzene egy megyeszékhelyen akár szervezett formában. Hogyan tudnak fejlődni a zenekarok, hogyan tud esetleg a város segítséget adni a könnyűzene fejlesztéséhez. Prioritást élvez az oktatás, azon belül a hangszerismeret.”

A feltörekvő zenészekre, zenekarokra is nagyobb figyelem juthat majd, ha elkészül az átfogó terv a város könnyűzenei életének fellendítésére.

Horváth Soma - alpolgármester
“Tudjuk azt, hogy nagyon sok tehetséges, nemcsak hivatásos, hanem amatőr zenész van a városban. Ha jól tudom, ennek a koncepciónak a keretében lehet, hogy majd egy bizottság is alakulhat, így azok a tehetséges könnyűzenész-palánták vagy könnyűzenészek is kaphatnak szerepet - akár városi rendezvényeken -, akiknek erre eddig nem volt lehetőségük.”

Az Agora ugyanebből a pályázati forrásból 1 millió 700 ezer forintot nyert. Ebből az összegből workshopokat szerveznek majd.

Horváth Zoltán - igazgató, Agora Szombathelyi Kulturális Központ
“Dalszövegek, valamint könnyűzene írásába lesz alkalma bekapcsolódni annak, aki ez iránt érdeklődik. A programokat szeptember környékére tervezzük. Még neveket azért nem szeretnék mondani, mert szervezés alatt áll, de mindenképpen országos hírű zeneszerzők és dalszerzők bevonásában gondolkodunk.”

A Dalóra című dalszerző kurzus ingyenes lesz, a szervezők a terveik szerint nyáron teszik majd közzé a jelentkezési felhívást.