Hírek

Konferenciát szervezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

2023. december 18., 23:27

Konferenciát szervezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum pénteken a Városházán. Idén az anabolikus szteroidok és más egészségre káros szerek jelentette veszélyről hallhattak az érdeklődők öt szakmai előadást.

Konferenciát szervezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Ne szúrd el az életed! címmel tartott konferenciát a Szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

Kelemen Krisztián - elnök, Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

“A Szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum fontosnak tartja, hogy minden évben tartsunk egy konferenciát, ahol a helyben dolgozó szakemberek szakmai fejlődése biztosított. Ez a mostani alkalom is egy ilyen, nagyon neves előadók, nagyon érdekes előadásokat fognak tartani elsősorban az anabolikus szteroidok használatának veszélyeiről, de szó lesz más fiatalok egészségére káros szerekről is.”

Az esemény narrátora Tóth Balázs a fórum szakmai társelnöke volt. Köszöntőjében László Győző alpolgármester kitért arra, hogy a digitális világ sokszor olyan elvárásokat támaszt elénk, amelyek nem valósak.

László Győző - alpolgármester

“Emberek vagyunk, és a világ nem tökéletes, mi emberek sem vagyunk azok, de mégis az a fajta kép, ami érkezik hozzánk, az mégis ezt az elvárást támasztja elénk, és ez azért főleg a fiatal emberekre tud helyezni egy nagyon komoly nyomást, és én nagyon örülök neki, hogy ezen a konferencián nemcsak a klasszikus szerhasználat kerül úgymond górcső alá, hanem az anabolikus szteroidok is.”

A jelenlévők 5 előadást hallhattak. Nagy Rita belgyógyász az anabolikus androgén szterioidokról, és azok mellékhatásairól beszélt.

Nagy Rita - belgyógyász, endokrinológus, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

“Nyilvánvalóan ami az elsődleges cél is a használatukkal kapcsolatosan, hogy megnöveli az izomtömeget. Az, hogy az izomtömeg milyen mértékben növekszik meg az nyilván a dózistól is van, mármint a szerek használatának a dózisától is függ. Ez az izomzat azon kívül, hogy hatalmas tömegű, sajnos gyakrabban fordul elő például izom- és ín ruktúra, illetőleg májbetegségek fordulhatnak elő sajnos, vesebetegségek, központi idegrendszeri elváltozások, és ami a legfontosabb, amire kicsit bővebben ki fogok térni, a szívérrendszeri betegségek, amiket okozhatnak, mint például a hirtelen szívhalál.”

A konferencián nemcsak a szerhasználatról, de arról is szó volt, hogyan kezelhetik a szülők a 14-18 év közötti fiatalok frusztrációit.