Hírek

Komoly károkat okozott a Kőszegi-hegységben március közepén az erős szél

2013. május 13., 18:23

Mintegy 3000 köbméter fát döntött ki a vihar. Emiatt a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek módosítania kell 10 éves üzemeltetési tervét.

Komoly károkat okozott a Kőszegi-hegységben március közepén az erős szél

Egymás hegyén-hátán a kidőlt fák. Márciusban csak ezen a területen 250 m3 fát döntött ki az erős szél.

A Kőszegi-hegységben, néhány méterrel az Írottkő-csúcs alatt dolgoznak az erdészet munkatársai.

Veszélyes ez a munka. A fák egymásra dőltek, nehéz hozzáférni vágáskor. 30 méter magas fák: lucfenyők, bükkök estek áldozatul a viharnak. Bár némelyiknek a gyökere is több méter átmérőjű volt, mégsem tudott ellenállni a szélnek.

"A bükknek és a fenyőnek nagyon sekély gyökérzete van. Ezt mi szaknyelven tányérgyökérzetnek nevezzük. Egy 30-35 méter magas fa is 1-1.5 méter mélyen gyökerezik a talajban. És méretéhez képest ez nagyon kicsi felületnek mondható. Így amikor a  szél belekap a nagyméretű fákba ezeket a sekély gyökérzeteket nagyon könnyen ifordítja a talajból. Ez okozta most is a próblémát."

Helyenként 110 km/h széllökéseket is mértek a hegyen a szakemberek. Csak itt a Kőszegi-hegységben, több mint 20 helyen okozott kisebb-nagyobb károkat a vihar. Mintegy 3000 m3 fa dőlt ki. Ezeknek a feldolgozását, elszállítását néhány hete kezdték el. Az Erdészeti Hatóság rendelte el a kárfelszámolást. Ugyanakkor a nem várt esemény miatt a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek módosítania kell a 10 éves üzemtervét.

Németh János, fahasználati műszaki vezető - Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Ezekben az erdőrészletekben az Erdészetnek nem volt betervezve semmilyen fahasználati munkálat. Azonban ezt a faanyagot fel kell dolgozni, hatóság kötelez is minket a kárfelszámolásra. Viszont azokból a munkákból amikbe terveztük, hogy fogunk dolgozni ebben a 10 évben ún. üzemtervei megtakarítás keretében nagyjából ugyanekkora nagyságrendben kell elhagynunk munkálatokat.

A tervek szerint, ha az időjárás is engedi, nyár közepére végeznek a kidöntött fák kitermelésével. A területen először a természetet hívják segítségül a növények pótlására. Szakemberek remélik, hogy a kihullott magoknak köszönhetően, ültetés nélkül is elegendő fa ő majd.