Hírek

Költészet Napja

2018. április 11., 14:53

Második éve rendhagyó módon ünnepli Szombathely a magyar költészet napját. Tavaly versfalat építettek a diákok Weöres Sándor szobránál, idén egy egész utcát raktak ki ugyanitt az 1823 után született költeményekből. Az iskolák maguk is megemlékeztek a jeles napról.

Költészet Napja

Száznál is több szombathelyi iskolás volt kíváncsi az idei április 11-ei programra. Az MMIK előtti térre bárki elhozhatta kedvenc költeményét, a kultúráért felelős alpolgármester Áprily Lajos Útravaló című versével érkezett.

Koczka Tibor - alpolgármester
“Nemcsak a költészet napján, hanem az év minden napján nagyon fontos, hogy szakítsunk arra időt, hogy egy-egy verseskötetet felüssünk valahol, és egy-egy rövid verset elolvassunk. És amikor sokan az időhiányra panaszkodnak, úgy gondolom, ez ügyben nincs igazuk, hiszen egy négysoros vagy egy nyolcsoros vers sokszor sokkal többet mond, sokkal jobban elgondolkodtat, mintha kiolvasnánk akár egy fél könyvet vagy megnéznénk egy filmet.”

De célba találnak a korszerű műfajok is.

A slam poetry képviselői sajátos stílusban hangolták irodalomra a gyerekeket, a nagyobbak vevők is voltak rá.

Varga Zsolt - tanuló, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium
“A mai stílusok sokkal szókimondóbbak, sokkal érthetőbbek és sokkal közelebb állnak a fiatalok szívéhez szerintem.”

A szervezők be is vonták a hallgatóságot az eseményekbe: a hozott vagy kapott költeményt kifüggeszthették a versutcában.

Novák Edina - marketingvezető, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
“Zsinór van végigfeszítve a Petőfi Sándor-szobortól egészen a Weöres Sándor-szoborig, és idén azt találtuk ki, hogy a két költő születési időpontja közötti időszakot öleljük fel.”

Heltai Jenő, Szabó Lőrinc, Gazdag Erzsi, Reményik Sándor - csak néhány szerző, akikkel találkozni lehetett ezen a napon az MMIK előtt.

A költészet napját az iskolák maguk is megünnepelték.

Verssel jöttem, itt vagyok - így folytatódik Balogh József szombathelyi költő Útravaló című alkotása, amelyet a Tarisznyások együttes zenésített meg, és adott elő ünnepi műsorában a Brenner iskola diákjainak. Interaktív előadásukban - amellyel tíz Vas megyei iskolát látogattak végig a héten - beszélgettek is a versekről, de nem ez volt az egyetlen költészet napi esemény ebben az intézményben.

Nagylaki András - igazgatóhelyettes, Brenner János Általános Iskola és Gimnázium
“Pénteken Finta Sándor versmondó versennyel kezdődött ez a programsorozat. A gyerekeknek meseillusztrációs verseny, amely nemcsak rajzokat, hanem makettkészítést is magában foglalt. Versmondó verseny, mesemondó verseny van az iskolában ezen a héten.”

Az énekmondók műsorát ezen a napon több mint 600 brenneres gyerek hallgathatta meg.