Hírek

Kneipp-napok

2019. június 21., 13:04

A gyermekek egészségének fejlesztése a Kneipp-módszer segítségével. Ez a témája a nemzetközi szakmai találkozónak, amit Vas megyében tartanak ezekben a napokban. Pénteken a Megyeháza előtti téren zajlottak a bemutatóval színesített programok.

Kneipp-napok

Kneipp-tanösvény a Napraforgó bölcsődében. A gyerekek talpát különböző ingerek érik, ahogy a  felületen változnak az anyagok. A sétaút is része a sajátos természetgyógyászati módszernek, amit több szombathelyi nevelési intézményben is alkalmaznak.

A Weöres Sándor-óvodában a napi rutin része a Kneipp-féle vízkúra, amit a gyerekek a szüleikkel. otthon is gyakorolnak.

Fűziné Renácz Zita - óvodapedagógus
“Heti rendszerességgel tartjuk ezeket a terápiákat. Ezenkívül otthon a szülőknek is megmutattuk, mert nagyon fontos a rendszeresség. Nagyon jó tapasztalataink vannak, a gyermekeink sokkal egészségesebbek és kevesebbet hiányoznak.”

Sebastian Kneipp német katolikus pap a 19. század második felében dolgozta ki egészségmegőrző módszerét. Az erre épülő mozgalomnak ma 40 országban 120 ezer tagja van.

Klaus Holetschek - elnök, Németországi Kneipp-szövetség
“A Kneipp-szövetség a legnagyobb privát egészséggel foglalkozó szervezet Németországban, 160 ezer tagja van. A lakosság egyre nagyobb része szeretne a gyengédebb orvoslással élni.”

Kneipp-kert működik a karitász ölbői gyógyfüvesházának udvarán is. A taposóösvényt és a vizes kezeléseket is kipróbálhatják itt az érdeklődők. A  világszervezet ezekben a napokban Vas megyében rendezi a nemzetközi találkozóját. A fókuszban a gyermekek egészségének fejlesztése áll.

Garda Károly - gyermekorvos, elnök, Magyarországi Kneipp-szövetség
“Ismerjük azt, hogy az egészségindikátoraink nem valami jók. Habár csecsemőhalálozáés tekintetében nem szégyenkezhetünk, viszont például a koraszülött-frekvencia harminc év alatt nem változott, nyolc-kilenc százalékon van.”

A Kneipp-módszernek a vízkúra mellett része a gyógynövényterápia, a rendszeres mozgás és az egészséges étkezés ugyanúgy, mint a lelki egyensúlyra való törekvés.