Hírek

Klímagondok a Képtárban

2010. június 30., 09:06
Több mint ötezer műtárgy van a Szombathelyi Képtár törzsanyag raktárában, amelyek állagmegóvásában fontos szerepet játszik a terem temperálása. A klímaberendezés mára elavult, a teljes cseréjére azonban jelenleg nincs pénz.
Klímagondok a Képtárban

Az épületet 1985-ben adták át, akkor még nem számított alapkövetelménynek, hogy megfelelő hőszigeteléssel lássák el a vasbeton szerkezetet a gazdaságos működtetés érdekében.

Szerencsére egy berendezéssel is klimatizálható a képtár, viszont ennek meghibásodása már komolyan veszélyeztetné az itt kiállított és tárolt műtárgyakat, főleg az oljfestményeket. Most abban reménykednek, hogy a hibás berendezés javítási költségét még ki tudják gazdálkodni, arra viszont nem látnak esélyt, hogy a teljes rendszert korszerűsíteni lehessen, ez ugyanis legalább 300 millió forintba kerülne. Évek óta nem működik a párásító berendezés sem.

Szelei László - gazdasági igazgatóhelyettes, Szombathelyi Képtár
"Az önkormányzatok jelenlegi pénzügyi támogatását figyelembe véve nem látok esélyt arra, hogy a közeljövőben kicserélésre kerülhessen. Inkáb helyi klíma, mobil klímaberendezésekben kellene gondolkodni."

A megye és a város közös fenntartású intézménye évente 75 millió forintból gazdálkodik, így négy év teljes támogatását emésztené fel a klímaberendezés cseréje. Utoljára 2001-ben történt egy komolyabb felújítás, mára azonban a teljes rendszer elavult. A vasbeton épületet nyáron klíma nélkül nem lehet üzemelteni. Eddig az alacsony külső hőmérséklet miatt elég volt a termek átszellőztetése reggelente, a hétvégére ígért kánikula miatt azonban már szükség lesz az egy működőképes klíma beindítására is.