Hírek

Királyi városnap Kőszegen

2010. november 08., 16:59
1648. november 6-án szabad királyi városi rangot kapott Kőszeg III. Ferdinánd, magyar királytól. Vasvármegyében egyedüliként kapta meg ezt a címet. Ezt ünnepelték a hétvégén a vasi kisvárosban. Kitüntetéseket adtak át a városért munkálkodó embereknek, és kiállítás nyílt az egykori múzeumigazgató emlékére.
Királyi városnap Kőszegen

Kőszegről a legtöbb embernek valószínűleg az 1532-es török ostrom jut eszébe. A városlakóknak viszont ugyanolyan fontos évszám 1648. november 6-a is, amikor III. Ferdinánd szabad királyi városi rangot adományozott a településnek. Ez számos előnnyel járt Kőszeg számára.

Dr. Bariska István
"Az uralkodó a bor exportjára biztosított privilégiumot és miután kikerültek a földesúri bíráskodás alól, városi-tárnoki bíráskodás alá kerültek."

Ünnepi közgyűlést tartott a várban szombaton Kőszeg képviselőtestülete, díjazták a jól tanuló sportolókat és kitüntetéseket adtak át. A Kőszeg Európai kapcsolataiért kitüntetést Erwin Biermeyer vehette át Huber László polgármestertől. Pro Communitate-díjban ketten részesültek: Hani Tibor edző, valamint Várkonyi Botond, vállalkozó. A Kőszeg Városáért-díjat ebben az évben Stipkovits István, a Kőszegi Önkéntes Tűzoltóság vezetője vehette át.

Stipkovits István
"Ma Magyarországon az első és töreltenül működő tűzoltósága a kőszegi. Ebben szolgálat résztvenni és nagy büszkeség."

12 évvel ezelőtt döntött a Kőszegi Önkormányzat arról, hogy Királyi Városnap keretében emlékezik meg a 17. századi, a város számára rendkívüli fontosságú eseményről.

Huber László - polgármester, Kőszeg
"Én úgy gondolom, hogy a kőszegiek tisztában vannak a város különleges múltjával és büszkék is rá."

Kiállítás is nyílt a Királyi Városnap keretében. Szövényi István, a kőszegi múzeum egykori igazgatójának életét és munkásságát ismerhetik meg a múzeum legújabb tárlatán a látogatók.