Hírek

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Pincés-kemencés Böllérversenyt

2024. március 04., 21:53

Ínycsiklandó illatok szálltak szombaton a lukácsházi Csömötei-hegyen: kilencedik alkalommal rendezték meg a Pincés-kemencés Böllérversenyt. Tíz csapat szorgoskodott az üstök körül. Mindenféle disznótoros ételt kínáltak a böllérmájtól a velős kenyéren át a sült kolbászig, de közép-ázsiai és székely finomságokat is lehetett kóstolni.

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Pincés-kemencés Böllérversenyt

Népzenével csalogatta a Boglya együttes a vendégeket a Csömötei-hegyre. Kisbíró adta hírül, hogy elkezdődött a böllérverseny.

"Ama bölléreknek és minden sütő-főző jófajta népeknek versenyit megtartsák immáron 9. alkalommal."

A disznóvágás egykor a létfenntartást szolgálta, de egyben ünnep is volt a nagycsaládok életében. Ezt a több száz éves hagyományt élteti a rendezvény - mondta köszöntőjében a vármegyegyűlés elnöke.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés

"A hagyományaink csak akkor nem vesznek el, akkor szolgálják identitásunk megőrzését, ha ápoljuk őket."

Mindeközben javában folyt a munka mind a tíz helyszínen, a csapatok az aznap reggel levágott disznókból sütöttek-főztek. Lukácsháza erdélyi testvértelepülése, Csíkkozmás jellegzetes székely disznótorost tett az asztalra: savanyúkáposztalé leves és mocskos tokány rotyogott a fazékban.

Szántó László - polgármester, Csíkkozmás

"Nekünk az a fontos, hogy a mi ízeinket, hagyományainkat tudjuk asztalra tenni, és reméljük, hogy mindenkinek ízleni fog."

A tavalyi győztes Gyöngyösfalu velős kenyérrel, sült hússal, kocsonyával, házi süteményekkel vendégelte meg a látogatókat.

Debreceni Zsolt - csapatvezető, Gyöngyösfalu

"Igazából minden elfogy, a bőséget keresik. Ne falatkák legyenek, mindenki megtalálja a saját szájának ízlését, ha van kínálat, mindenki megtalálja, amit szeretne."

Egy különleges afgán ételt, a piláfot is meg lehetett kóstolni. A marhahúst répával, mazsolával, rizzsel főzték, római köménnyel és karadmommal ízesítették.

Németh Csaba - igazgató, Őrségi Nemzeti Park

"A rizs a benne lévő húsok, zöldségek levével párolódik, majd összekeverjük. A közép-ázsiai közösségi étkezéseknek ez egy alapvető élelmiszere, sokszor ezer adagos méretekben nagyon látványos módon készítik."

Ahány csapat, annyiféle íz. A standok körül nagy volt a forgalom.

Hosszú Zoltán

"Nagyon szeretek ide járni, már több mindent kóstoltam, most a velős pirítóst. Nagyon finom."

Gerencsér Mária

"Tavaly a 60. születésnapomra kaptam a szomszédaimtól, hogy elhoztak engem ide, és idén, amikor előhozták, hogy eljövök-e velük, mivel akkor is nagyon jól éreztem magam, és minden nagyon finom volt, amit megkóstoltam, egyértelmű volt, hogy el fogok velük jönni."

A lukácsházi Pincés-Kemencés Böllérverseny egyediségét a helyszíne adja.

Virág János - polgármester, Lukácsháza

"Egy 53 hektáros szőlőhegyen zajlik az esemény, a csapatok nem egy térben dolgoznak, mint például Győrváron, hanem a szőlőhegy különböző pontjain, ezzel is próbáljuk a rendezvényt sétálhatóvá, barátságosabbá tenni."

A szombathelyi önkormányzat Schweinamanger nevű csapata először vett részt a böllérversenyen, 29 fővel. Mindenki kivette a részét a munkából.

Tóth Kálmán - csapatvezető, Schweinamanger, Szombathely

"Szentkirályról van a szakértő társaság, a belvárosból pedig azok, akik kevésbé értik, de nagyon szeretik a dolgot és kíváncsiak, hogy néz ez ki. Vegyes társaság alakult ki, ami példaértékű."

Kínáltak pecsenyét, kolbászt, hurkát, orjalevest és süteményt is az éhes vendégeknek. A hangulatról cimbalmos és hegedűs gondoskodott.

"Lóvéja meg nyista, hejj-hajj."

Addig tartott a jókedvű eszem-iszom, amíg minden falat el nem fogyott. A versenyt összesítésben a házigazda lukácsházi csapat nyerte, megelőzve Gyöngyösfalut és Bucsut.