Hírek

Két pedagógus kapta meg idén az István Lajos professzorról elnevezett díjat

2017. március 29., 16:35

A cél az, hogy olyan személyiségeket tüntessenek ki, akik elismert képviselői szakterületüknek, országos, sőt nemzetközi szinten is.

Két pedagógus kapta meg idén az István Lajos professzorról elnevezett díjat

A Capella Savaria vonósnégyesének előadásával kezdődött az idei István Lajos-díjak átadása. Az alapító, Pusztay János Prima Primissima-díjas professzor a néhai tudós szavait idézte az ünnepségen: a legfontosabb “A megyében élni, Európában gondolkodni”.

Pusztay János - alapító
“Sok szempontból példaképem: nemcsak mint tudós, hanem mint közéleti ember, aki ki tud lépni a tudomány elefántcsonttornyából, és felvállal olyan feladatokat, gondolatokat, amelyekkel a szükebb és tágabb haza, pátria ügyeit előmozdítja.”

Az István Lajos Innovációs díjat Kalló Zsolt, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész érdemelte ki, aki 25 éve a Capella Savaria koncertmestere.

Kalló Zsolt - hegedűművész, pedagógus
“Amikor a Liszt-díjat megkaptam, utána is azt éreztem, hogy egy nagy fokú szakmai megerősítés arra nézve, hogy amit az ember szeret, és amit csinál, annak van értéke. Az embert kicsit bátrabbá teszi, és tulajdonképpen arra ösztönzi, hogy elhiggye, hogy érdemes azt csinálni, amit ő nagyon szeret.”

A másik kitüntetett a kitartás jelentőségét hangsúlyozta - a rendező-művészeti vezetőnek egyébként szintén szívügye a tanítás.

“Csak játszani ne feledjen el az ember soha”
Ez az ars poetikája Török Gábornak, aki az István Lajos Életműdíjat vehette át a Weöres Sándor Színház Krúdy-termében. Ez alkalomból idézte a drámaíró, Páskándi Géza szavait. Ezt a gondolatot az általa alapított Ferrum Színházi Társulás tagajai is magukénak érzik - immár 40 éve.

Török Gábor - egyetemi tanár, közösségfejlesztő
“Annak örülünk, hogy  hogy egy ilyen civil közösségnek, amit Pusztay professzor is vezet,  eszébe jutott, hogy figyelik a pályánakat, eljön előadásokra, tudja, mi az, hogy Ferrum. Kicsit fura dolog, de úgy érzem, hogy a tudomány felől érkezett egy elismerés a művészeteknek.”

A díjátadón a város polgármestere és Vas megye jegyzője mellett számos tudós is részt vett: a vasi szellemi elit tagjai mellett István Lajos rokonai is gratuláltak a kitüntetetteknek. A 2011-ben alapított díjat eddig tizennégyen kapták meg.