Hírek

Késő római kori értékes leletekre bukkantak régészek a Romkertben

2018. június 14., 15:15

Egy hete tart a terület ásatása. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően azt a dombot tárják fel a szakemberek, amelyet századok óta még senki nem vizsgált meg.

Késő római kori értékes leletekre bukkantak régészek a Romkertben

Ez az a cserépdarab, amely már a római korban is nagy értéknek számított - most találták meg az egykori luxus edény egy részét a Romkertben.

Tárczy-Mladoniczky Réka, intézményvezető, Járdányi Paulovics István Romkert
“Kicsivel több, mint egy hete folynak az ásatások, de rengeteg római kori szokásokhoz köthető edényt találtunk, több tucatnyi római kori pénzt, 20, 30, 40 darabról beszélünk már, illetve előkerült egy olyan kis istenszobrocskának a része is, ami valószínűleg Sol istenséget ábrázolhatja.”

A szobor már a restaurátor műhelyben van. Ebben a gödörben csontmaradványokat találtak. A domb felső rétegében az ilyen - emberi és állati - maradványok nem riták, de ezek aligha a római korból származnak, Szily János püspök palotájának építésekor kerülhettek oda a földdel együtt. A felső másfél méteres réteg is feltehetőleg innét származik - alatta kezdődik a Szent Márton korából származó talaj - a valódi kincseket ez rejti.

Puskás Tivadar polgármesternek Csapláros Andrea múzeumigazgatóval együtt mutatták be az ásatást végző régészek a helyszínt és az eddig talált kincseket.

Puskás Tivadar - polgármester
“Ennek a halomnak a tartalma nagyon sok embert, nagyon régóta érdekel, és végre eljutottunk oda, hogy az önkormányzat elhatározta, hogy az anyagi fedezetet biztosítja ehhez az ásatáshoz, ennek vagyunk most tanúi. Én magam nagyon örülök annak, hogy a múltunkból megint megtudhatunk valamit.”

Az önkormányzat több mint 20 millió forinttal támogatta a domb feltárási munkálatait. Az ásatás három helyen zajlik, de a munkát most nehezíti a csapadékos időjárás. A tervek szerint augusztus végéig befejeződik a domb vizsgálata.