Hírek

Kerékpáros élmény

2015. március 27., 16:30

Az elmúlt évtizedekben Burgenlandban és Stájerországban kiépült a kerékpárút hálózat, ugyanakkor Magyarországon a kerékpáros turizmus Ausztriához képest még elmaradottnak tekinthető. Ezen kívánt javítani Szombathely és térségének a nemzetközi és határon átnyúló kerékpáros hálózatba történő bekapcsolásával a ,,Határtalan kerékpáros élmény” projekt. Csütörtökön a vaskeresztesi zárórendezvényen jártunk.

Kerékpáros élmény

Kedvezett az időjárás azoknak a túrázóknak, akik mintegy 45 km-t kerekeztek, és közben a dél-burgenlandi kör egy részét, illetve a saját túraútvonalak kettő verzióját is érintették. Bozsokról indultak és Nardán keresztül lépték át a határt, hogy az ibájkokkal, normál kerékpárokkal és eliptigókkal megérkezzenek Vaskeresztesre.

Babos Bálint
,,Egyenes szakaszon kellemes, jól lehet vele haladni, viszont a Vas-hegyi emelkedő az kemény volt. A felénél leszálltam és feltoltam a hegyen, de amúgy egyenes szakaszon tényleg jól lehet vele közlekedni. Élmény, nekem bevált, tetszik.”

A ,,Határtalan kerékpáros élmény” projekt részeként létrehozták azt a 700 méteres kerékpárútszakaszt, mely Nardát kapcsolja össze az osztrák oldallal. Egy újabb pályázati elképzelés szerint pedig már Szombathelyt is összeköthetik az osztrák-magyar határral.

Koczka Tibor alpolgármester
,,Szombathely felkerült a kerékpáros turizmus térképére. Nem szégyen a jobbtól tanulni, mi rengeteget tanultunk az osztrákoktól kerékpáros turizmus ügyében, ezen a projekten belül. És úgy gondolom, hogy az osztrákok pedig erősödtek velünk, hiszen azok az új túraútvonalak, amelyek most kialakításra kerültek, az a kerékpárútszakasz, amely most átadásra került az elmúlt időszakban, ez mind az segíti elő, hogy ezáltal kerékpáron az osztrák-magyar határ átjárhatóbb legyen.”

A kerékpáros élmény pozicionálása, és a határtérségben piackonform kerékpár-turisztikai kínálat fejlesztése, értékesítése által Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-nek már most is vannak olyan partnerei Szombathelyen, akik kerékpáros csomagokkal várják vendégeiket. Ennek ellenére a szolgáltatói lánc és a marketing erősítése továbbra is fontos.

Vörös-Borsody Csilla ügyvezető – Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
,,Mind a stájerok, mind a südburgenlandiak, illetve mi itt, a magyar oldalon megcsináltuk a magunk kis köreinket. Szombathelyen Szombathely középpontú hat kör került kialakításra, viszont megvannak a határon átnyúló túrakör ajánlatok is, melyek már jelenleg ott vannak az ország összes turinform irodájában, illetve az osztrák turisztikai szolgálatoknál is egyaránt.”

A projektzáró arra is lehetőséget biztosított, hogy az osztrák és magyar szakértők a határtérség kerékpáros turizmusának jelenéről, valamint a jövőbeli stratégiai fejlesztési irányairól eszmecserét folytassanak.